Artikeln innehåller reklamlänkar

Detta ska du tänka på om du lider av psoriasis

Det här ska du tänka på vid psoriasis.

Psoriasis är en folksjukdom där cirka 250 000 till 300 000 personer har drabbats bara i Sverige. Trots att det är en vanlig sjukdom finns det många kunskapshål och myter som lever kvar. Psoriasis kan ge olika symptom hos olika människor – men att immunförsvaret inte fungerar som det ska är en gemensam nämnare. Både sjukdomens omfattning och besvären kan variera med tiden.

 Det finns olika typer av psoriasis.

Det finns olika typer av psoriasis.

Det som sker är att sjukdomen skapar en kraftig nybildning av hudceller vilket ger besvär som fjällande, rodnande och torra fläckar på huden. Symptomen kan variera och det finns olika typer av psoriasis:

Plack-psoriasis

Detta är den vanligaste typen av psoriasis och ger centimeterstora, röda, fjällande utslag.

Guttat psoriasis

Denna ger prickar som är stora som droppar och är vanligast under puberteten. Det är vanligt att denna typ ”blossar ut” när du har halsfluss och kan efter detta försvinna och sedan övergå till plack-psoriasis.

Invers psoriasis

Denna form sätter sig ofta i armhålorna, ljumskarna, naveln och under bröstet. Den ger en glansig yta på huden med rodnande utslag.

Nagelpsoriasis

Detta sätter sig vid naglarna där det blir runda gropar på naglarnas ovansidor och ibland kan även den yttersta delen av nageln lossna.

Pustulosis palmoplantaris

Symptom på pustulosis palmoplantaris är utslag i handflator och på fotsulorna. Själva huden kan bli röd och det bildas gula varblåsor som sedan blir brunaktiga. När dessa blåsor bildas kan det kännas ömt och börja klia.

Psoriasisartrit

Psoriasisartrit ger en inflammation i lederna och symptomen kan vara stelhet och smärta i lederna, samt att lederna blir svullna. Du kan även uppleva sömnsvårigheter som i sin tur kan leda till koncentrationssvårigheter. Du måste inte ha psoriasisutslag för att bli drabbad av psoriasisartrit – men risken ökar om du har psoriasis sedan innan eller har sjukdomen i släkten.

 

Behandling av psoriasis

I dagsläget finns det inget botemedel mot psoriasis, men behandlingar som lindrar symptomen finns. Dessa behandlingar är individuella vilket gör att det rekommenderas att söka professionell hjälp av hudläkare, menar Mona Ståhle, professor i hudsjukdomar på Karolinska institutet. För utvärtes behandling finns krämer och ljusbehandlingar och för invärtes finns tabletter. Den bästa behandlingen är ändå att försöka leva sunt och tänka på att inte stressa.

Att tänka på vid psoriasis

Psoriasis i hårbotten: Rent allmänt påverkas inte håret utav psoriasis men risken finns att tjocka fjäll nöter av hårstråna. Det är inga problem att färga, permanenta eller göra hårförlängning. Dock kan själva hårfärgen svida i hårbotten, vilket kan vara bra att veta.

Psoriasis på naglarna: Det finns heller inga problem att göra nagelförlängningar eller att använda nagellack. Tyvärr finns dock risken att själva nagelförlängningen inte håller lika länge som på en frisk nagel.

Psoriasis och tatueringar: På grund av att psoriasis sätter sig i skadad hud, finns det en rekommendation att avstå från att tatuera sig. Det finns en risk att det tatueringsfärger ger en allergisk reaktion eller att färgen ”flyter ut” om du tatuerar dig där själva utslagen har slagit ut.

Saker att tänka på för dig som har psoriasis

Något som är viktigt att tänka på är att rökning och stress kan förvärra symptomen. Infektioner som förkylning eller influensa kan påverka psoriasis negativt då immunförsvaret redan är angripet av sjukdomen. Det är därför viktigt att försöka stärka immunförsvaret med bra näring, sömn och motion.

Alkohol kan försämra immunförsvaret vilket gör det viktigt att tänka på alkoholkonsumtionen. När det börjar bli kallare är bra att påminnas om att klä sig varmt då kyla kan förvärra psoriasis. Solens strålar hjälper mot psoriasis som dessutom bildar D-vitamin i huden vilket skyddar kroppen mot infektioner – men tänk på att sola försiktigt.

Tänk också på att sjukdomen blir värre om huden är torr. Återfukta din psoriasisdrabbade hud med en salva från ACO (länk till butik). Läs mer och köp här. (länk till butik)

ACO kräm för psoriasis.

Foto: IBL   Källa: Psoriasisförbundet , 1177  vårguiden, Psoriasisföreningen 

Läs också:

Supermodellen hyllas för modiga bilder av sin sjukdom

Min psoriasis försvann med rätt kost!

Min psoriasis försvann med vitamindrycken

Utvald läsning