FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Det här händer i kroppen när du slutar röka – dag för dag

14 maj, 2019 
AvNina Jakobson
Att fimpa kan göra dig lyckligare på flera sätt.
För varje cigarett du avstår förlänger du ditt liv med fem minuter. Behöver du fler anledningar att sluta? Kolla alla fördelar med att ge upp rökningen!
Annons

20 minuter: Både blodtrycket och pulsen sjunker till normal nivå. Nikotinet går ur kroppen och hjärtat börjar arbeta som vanligt igen. Temperaturen i händer och fötter börjar bli normal igen.

8 timmar: Halterna av kolmonoxid i blodet har minskat. Därmed ökar syrehalten och blodet närmar sig sin normala balans.

24 timmar: Risken för att drabbas av hjärtinfarkt har redan minskat.

48 timmar: Doft- och smaksinnet har förbättrats och du uppfattar nyanser av doft och smak som du inte kände när du rökte, en utveckling som bara blir bättre ju längre tid som går. 

2–12 veckor: Din blodcirkulation och lungfunktion har återhämtat sig så pass mycket att du kan känna skillnad. Du blir inte längre lika andfådd och trött vid ansträngning. Det extra syret i kroppen ger dig mer energi. 

Huden är inte längre gråaktig utan har återfått en friskare färg.

Risken för tandlossning har minskat, dina tänder är lite vitare och andedräkten mycket fräschare.

Annons

Det händer i kroppen efter ett halvår

4–6 månader: Flimmerhåren i luftrören har återhämtat sig och de skador rökningen orsakat på blodkärlen har börjat läkas. Risken att du ska drabbas av blodpropp är nu mindre än hos den som fortfarande röker.

9 månader: Det kommer att kännas mycket lättare att konditionsträna eftersom din lungkapacitet har förbättrats med upp till 10 procent.

1 år: Risken för hjärtinfarkt är halverad. Ditt hjärta mår alltså dubbelt så bra som när du rökte. Riskerna för åderförkalkning, luftrörskatarr och allergier har också minskat och immunförsvaret mår mycket bättre. 

5 år: Blodkärlen dras ihop av rökning, och det ökar risken för stroke. När du slutar röka vidgas kärlen gradvis igen. Efter fem år är risken att du ska drabbas av en stroke nästan jämförbar med någon som aldrig har rökt.

10 år: Risken att drabbas av lungcancer har minskat med 70 procent. Men det är inte bara lungcancer som drabbar rökare. De löper även större risk att drabbas av cancer i munhåla, hals, njure och bukspottkörtel. Risken att drabbas sjunker för varje dag du väljer att vara rökfri.

Annons

15 år: Ditt hjärta mår som om du aldrig har rökt. Du löper inte längre någon förhöjd risk för hjärtinfarkt.

Bonuseffekterna av att sluta röka

Bonus 1! Både kvinnor och män som slutar röka upplever ett bättre sexliv. Männen för att deras erektioner blir kraftigare på grund av bättre blodcirkulation och kvinnor för att de kan få bättre orgasmer. 

Bonus 2! Är du sugen på att bli gravid är det läge att fimpa – för alla inblandade. Slemhinnan i livmodern förstärks och spermierna blir mer potenta vilket gör det lättare att bli med barn. Dessutom minska riskerna för missfall och dödfödsel om mamman inte röker.

Källor: slutarokalinjen.se, netdoktor.se, kurera.se, pfizer.se Foto: TT

 

Läs mer:

6 otrevliga sätt rökning påverkar ditt utseende

Forskning: Rökning gör håret grått snabbare

Ny studie: Passiv rökning i barndomen ökar risken för ledbesvär

Annons