Det händer med din mage när du stressar för mycket

När vi stressar under en längre tid är det inte mycket som fungerar som det ska i kroppen. Det kan försämra minnet, sömnen, förbränningen och inte minst humöret. Kanske har du till och med märkt att magen klagar när du stressar.

Läs också: Det här gör stress med din förbränning

För det är inte bara magsår som kan komma av för mycket stress – diarré eller förstoppning är vanliga symtom.

Vilken sorts stress påverkar

Varför vissa drabbas av orolig mage, eller stressmage, har länge varit okänt. Men forskningen har kommit orsaken på spåren. Vilken sorts stress det handlar om har också betydelse.

Vid akut stress är det ett hormon, CRH, som ligger bakom den plötsliga oredan i tarmen. Stressen gör att hormonet utlöses i en del av hjärnan, hypotalamus, och påverkar cellerna i tarmen. En typ av celler, mastcellerna, innehåller bland annat histamin och är känsliga för CRH. De förlorar sin skyddsbarriär och histaminet läcker ut i tarmen och orsakar plötslig magsmärta och/eller diarré.

Läs också: Stressad? Då spelar det ingen roll om du äter nyttigt!

Stress kan också göra att den som har IBS får mer problem med magen. Likaså förvärrar stress tarmsjukdomar som Chrons sjukdom eller magsår.

Stress får oss att äta sämre

Många kan också känna ett större sug efter sötsaker eller fet mat när de är stressade – något som ytterligare spär på magproblemen. Och i kombination med att vi oftare kastar i oss maten utan att ens tugga den ordentligt blir resultatet gaser och matsmältningsproblem. Näringsexperten Zarah Öberg säger så här till Kurera:

Läs också: Mat som minskar stress

– Magproblem kan enkelt avhjälpas genom lugn och ro, rofyllda måltider, genom att tugga maten noga, genom enzymterapi och genom att se över frisättning av magsyra och läkning av mage-tarmkanal. Tänk även på att äta bättre mat, mer grönsaker och fiberrik kost, mat baserad på rena råvaror och undvik hel-och halvfabrikat, tillsatser och mat och dryck med lågt pH, säger Zarah.

Den som är stressad gör bäst i att undvika att dricka kaffe och energidryck.

Läs också: 6 växter att äta och odla för att minska stress

Spasmer avgör för tarmen

Det som avgör om du får diarré eller förstoppning är dels personligt – vilket av de problemen du oftast har – dels beror det på hur din mage och hjärna kommunicerar. Det går mycket nerver mellan magen och hjärnan, och det som händer när du stressar är att hjärnan ”skickar” spasmer till tarmen.

Om du får dessa spasmer i hela tarmtrakten kommer det att leda till diarré, får du spasmer endast i ett område får du istället förstoppning.

Går stressandet och magproblemen för långt kan man börja uppleva IBS-symtom (Irritable Bowel Syndrome): uppblåst svullen buk, krampliknande smärtor, oregelbundna avföringsvanor och magkatarrsliknande symtom.

Källor: Allas, Kurera, SELF Foto: IBL

Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

Symtom vid stress

Läs också: Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

Utvald läsning