SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Det händer i kroppen när du slutar dricka alkohol

24 sep, 2019 
AvMalin Ny
Det händer i kroppen när du slutar dricka alkohol.
Bättre hälsa, bättre sömn. Vad händer egentligen i din kropp när du slutar dricka alkohol? Alkoholläkaren och forskaren Sven Andreasson har svaren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många av oss har tänkt tanken på att ha en vit månad – det vill säga att låta bli att dricka alkohol under en månads tid. Andra väljer att avstå helt från alkohol, och det är inte särskilt svårt att förstå varför. Redan efter en månad kan du nämligen börja se en rad positiva effekter på din hälsa enligt Sven Andreasson, alkoholläkare och forskare vid Karolinska Institutet.

– Man har sett i mindre studier att det blir medicinska effekter på organ, men även psykologiska och sociala effekter redan efter en månad. Man har också sett att det håller i sig i ett halvår när man har gjort en uppföljning, säger han.

Sven Andreasson förklarar att det saknas forskning på hur vår hälsa påverkas efter ett längre uppehåll från alkohol men att allt talar för att hälsoeffekterna håller i sig.

– Det skulle vara spännande att se hur hälsan påverkas på längre sikt. När det gäller patienterna här får det stora flertalet bättre värden på allt och det går rätt fort. Det är de första månaderna som de stora förändringarna inträffar och så fortsätter det.

Annons

Många dricker för mycket

De positiva effekterna är självklart större för den som har ett riskbruk än för den som dricker måttligt. Enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten från 2018 har 17% av alla svenskar mellan 16-84 år en riskkonsumtion av alkohol, för kvinnor innebär en konsumtion över 9 standardglas per vecka en förhöjd risk och för män är det 14 standardglas.

Enligt forskning från Karolinska institutet är drygt 13 procent av männen och 8 procent av kvinnorna högkonsumenter av alkohol. Det innebär att ungefär en miljon svenskar har en riskkonsumtion, och att en hel del därför skulle gynnas av att ta ett uppehåll från alkohol.

– Det finns ingen konsumtion som är bra för hälsan. Vi har som rekommendation att dricka max tio glas i veckan men ju mindre är desto bättre ur hälsosynpunkt, säger Sven Andreasson.

Vad händer då i kroppen när du slutar dricka alkohol? Här är fyra saker som kan hända efter bara en månads uppehåll.

Annons

Du får bättre hälsa

Alkohol når alla våra organ och när vi dricker sprids den i alla vävnader vilket gör att konsumtionen påverkar i stort sett hela kroppen – både in- och utsidan. Enligt Sven Andreasson påverkas alla våra organ negativt av alkohol och allt från ryggvärk, eksem och högt blodtryck kan förbättras av att sluta dricka.

– När man tittar på hälsoprover blir allt från levervärden till diabetesprover och blodfetter bättre. Så en vit månad blir som en slags hälsokur man gör, det går ganska snabbt.

Du mår bättre psykiskt

Genom att avstå från alkohol mår du även bättre psykiskt. Du känner dig lugnare och starkare. Sinnena skärps och livskänslan förhöjs. Utan ständiga baksmällor får du dessutom tid och energi att ägna dig åt familj, vänner eller andra intressen.

– Vad folk ofta märker är att de blir klarare i tanken och piggare, men även mindre inslag av oro. Man har också sett att människor får bättre värden på de skattningsskalor som finns gällande ångest och depression.

Annons

Du sover bättre

Redan små mängder alkohol gör att kvaliteten på din sömn blir sämre. Ett uppehåll från alkohol kommer göra att du dels sover bättre och minskar risken för snarkningar, men även känner dig piggare på dagarna.

– Man blir lugnare, gladare och får mer energi, säger Sven Andreasson.

Dina relationer påverkas positivt

Det är inte bara kroppen och psyket som tar skada av en hög alkoholkonsumtion. Genom att sluta dricka minskar du också risken att skada dina relationer, eftersom alkohol kan bidra till fler konflikter.

– Alla dricker inte så de blir berusade men färre berusningstillfällen minskar också risken för konflikter och bråk.

Foto: TT

Läs mer:

Dämpar alkohol stress och oro? Svaret är oväntat

5 kändisar som talat öppet om sin osunda relation till alkohol

Världen dricker allt mer alkohol – men inte svenskarna

Annons