SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Det är inte inbillning – värmeböljan gör dig dummare

16 jul, 2018 
Känner du dig dummare i värmen? Det kan faktiskt vara så!
Känner du dig som en vandrande zombie i värmeböljan? Inte konstigt. Nu har en ny studie bevisat att våra hjärnfunktioner blir sämre när temperaturen stiger över det normala.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Känns det som att både kropp och knopp går på lågvarv i extremvärmen? Kanske har du ingen AC hemma (liksom de flesta av oss) och har svårt att sova och svettas konstant? Du är inte ensam, och du är heller inte ensam om att tycka att värmen även påverkar din hjärna – det gör den definitivt!

Till exempel visar en ny studie från Harvard School of Public Health att värmen kan leda till både sämre kognitiva funktioner och försämrat arbetsminne. Detta kom forskare fram till när man jämförde studenter som bodde utan temperaturkontroll (som AC) hemma, med studenter som hade en behagligare temperatur i hemmet.

Läs också: 10 tips som hjälper dig sova bättre när det är VARMT

I studien tog man även hänsyn till fuktnivå, ljudnivåer och koldioxidnivåer i studenternas hem. De fick svara på frågor direkt när de vaknade och resultaten var tydliga – de som bodde i rum utan AC hade längre reaktionstid och svarade inte lika korrekt på frågorna.

Annons

Enligt studien är inomhustemperaturen avgörande för hjärnan, då de flesta av oss spenderar större delen av vår tid inomhus.

En polsk studie visar också att våra stresshormoner ökar när temperaturen gör det – vilket innebär att vi har närmare till aggressivitet och blir mer mottagliga för stress. Och stress har också en negativ påverkan på kognitiva funktioner och minne.

Läs också: Vovve i värmen? 12 tecken på värmeslag hos din hund

I det varma vädret är det dessutom många av oss som sover sämre, och sömnbrist gör ju sitt till för en mosig hjärna – och gör dig mer lättirriterad.

Studien från Harvard sätter ljus på hur viktigt det därför kan vara att se till att miljön på arbetsplatser och i skolor håller en dräglig temperatur – då det blir tydligt att det inte bara är barn, gamla och sjuka som påverkas negativt av värmeböljor.

– Vi ville undersöka något som inte hade undersökts förut. Extrem värme är inte riskfritt för allmänheten heller, menar forskaren Jose Cedeno-Laurent, huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Ett extra problem för oss i norr blir att våra hus är byggda för att hålla värmen inne under de kalla vintermånaderna – men det blir samma effekt under dessa extremvarma somrar. Även när värmebörjan ute börjar avta håller den inomhus i sig betydligt längre – något man inte tänk på tidigare.

Läs också: Så snabbt blir picknickmaten dålig i värmen

I och med klimatförändringarna kan dessa ”inomhusvärmeböljor” bli allt vanligare.

Foto: IBL

Annons