SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Appen som visar hur länge du kan sola utan att bränna dig

12 maj, 2018 
Appen som visar hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig.
När det äntligen är soligt och varmt är det lätt att överdriva sitt solande. Appen ”Min soltid” räknar ut hur länge du faktiskt kan vistas i strålarna utan att bränna dig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Svenskarnas beteende är likadant varje vår. När dagarna blir varmare och solen ligger på springer vi ut från våra hem och arbetsplatser och lapar sol som om det inte fanns någon morgondag. Inte så konstigt egentligen, med tanke på att vi precis har genomlidit ännu en nordisk vinter. Men i jakten på värme, fräknar och D-vitamin kan vi slarva lite med solskyddet – och vinterblek hud som varit instängd under lager av kläder är extra känslig. Risken att bränna sig är därför extra stor under våren.

Så skyddar du dig mot solen

Regel nummer ett för att undvika detta är självklart att smörja in sig med solskydd. Men det kan även vara bra att få koll på hur länge du faktiskt klarar av att vara ute i solen även om du inte har skyddande kläder eller SPF.

Strålsäkerhetsmyndigheten har en app med just detta syfte. ”Min soltid” finns tillgänglig både för Iphone och Android och räknar ut hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig baserat på din hudtyp, vart du befinner dig och vilken tid på dygnet och året det är.

Appen "Min soltid"-

Du kan välja mellan sex olika hudtyper som varierar beroende på om du har lättare att bli röd eller brun i solen. Sedan väljer du plats och tid. Appen har även en planeringsfunktion så du kan till exempel redan innan semestern i Italien räkna ut hur länge du kommer kunna vistas i solen. Appen räknar sedan ut dina soltider och rekommendationer på hur länge du kan vistas i solen utan skyddande kläder eller solskyddskräm.

Appen räknar ut hur länge du kan vistas ute i solen.

I appen kan du även läsa på fakta om UV-index, D-vitamin och UV-strålning samt få solråd.

Foto: Strålskyddsmyndigheten, IBL/Shutterstock

Läs mer: 

Forskare: Det är bättre att sola UTAN solskydd

Därför ska du skydda ditt ansikte mot sol redan nu

Solskydd- 10 myter och sanningar

Annons