De 7 största myterna om kroppen – som vi alla trodde på som barn

Kanske uppstod dessa myter för att vuxna människor ville få barn att sluta med ett visst beteende. Kanske uppstod de av att man helt enkelt inte hade bättre kunskap. Nu är det dock dags att slå hål på dessa sju, klassiska myter en gång för alla.

1. Tuggummi finns kvar i vår kropp i sju år

Ända sedan barnsben har vi fått höra att om vi sväljer ett tuggummi klibbar det fast på insidan av magsäcken och där sitter det kvar i hela sju år. Sanningen är något helt annat. Tuggummit följer samma matsmältningsprocess som annan mat och lämnar kroppen tillsammans med avföringen efter cirka ett dygn.

Läs också: Viktminskning: De 5 vanligaste myterna!

2. Är du för tunt klädd blir du förkyld

När du ligger hemma i febervärk och med rinnande näsa kan du få råd från människor runt omkring dig som tipsar om att klä dig varmare nästa gång. Att det inte finns några studier som visar ett direkt samband mellan kyla och ökad mottaglighet för förkylnings- och influensavirus verkar inte spela någon roll. Varför vi oftare blir förkylda under de kalla månaderna har förklaringen i att vi tillbringar mer tid inomhus i slutna rum där vi blir mer utsatta för virus.

3. Om du knäcker fingrarna får du ledproblem senare

Hur många gånger har vi inte hört att om vi knäcker fingrarna kommer vi få ledproblem senare i livet? Det finns dock inga bevis på att knakandet skulle orsaka artrit eller artros.

Läs också: MåBra krossar 13 vanliga myter om sömn

En amerikansk läkare vid namn Donald Unger testade dessutom myten på sin egen kropp genom att i femtio år knäcka fingrarna på sin vänstra hand minst två gånger om dagen medan han lät den högra handen vara. Efter fem decennier undersökte han både händerna och det fanns ingenting som skiljde dem åt.

4. Har du ätit? Vänta en timma innan du badar!

Även denna myt är en klassiker från barndomen. Man hade som argument att matsmältningen drar blodet till magen vilket skulle göra att musklerna får mindre blod. Detta skulle då kunna resultera i kramp. Sanningen är dock en annan. Än så länge finns det inga undersökningar som ger stöd åt den hypotesen.

Läs också: Vanliga myter om konditionstränin

5. Ett äpple om dagen håller läkaren borta

Visst, äpplen är bra för din kropp eftersom de bland annat innehåller C-vitamin och fibrer. Men äpplen är inget botemedel mot virus och bakterier, tyvärr.

6. Tappat mat på golvet? Du har fem sekunder på dig

Skynda dig, plocka upp godisbiten! Att vi har fem (eller tre, myten varierar) sekunder på oss att plocka upp något från marken innan bakterier angriper det är en myt. Forskare vid Rutgers University testade olika matvaror, bland annat vattenmelon, bröd med smör och vingummi på fyra olika slags ytor för att se hur lång tid det tog innan bakterierna började hopas. Resultatet? En sekund.

Läs också: MåBra reder ut: 3 myter om gifter i badrummet

7. Den största delen av värmen försvinner genom huvudet

Nej, den här myten är helt enkelt skapad för att försöka få barn att bära sin mössa. Det finns inga tydliga bevis på att man förlorar särskilt mycket mer värme från huvudet i förhållande till dess yta.

Källa: Illustrerad vetenskap

 

Vägen till plattare mage: 7 myter om ditt bukfett

Bli av med skadligt bukfett!

Läs också: Vägen till plattare mage: 7 myter om ditt bukfett

 

 

Utvald läsning