De 4 nyttigaste dressingarna – enligt experten

De 4 nyttigaste dressingarna – enligt experten

Oavsett om du är ute efter en kalorisnål, mättande, energiberikad, proteinstinn eller kaloririk måltid finns det sallader för alla tillfällen, smaker och behov. En lunch- eller middagssallad kan göras hur nyttig – eller onyttig – som du själv vill. Många som eftersträvar ett sunt resultat glömmer bort dressingen – som kan vara skillnaden mellan en hälsosam måltid och en bomb av tomma och onödiga kalorier.

Men att äta sallad utan någon som helst dressing kanske inte är ett särskilt lockande alternativ. Då är det bra att det finns flera hälsosamma alternativ med näringsrika ingredienser som är bra för dig.

Healths näringsexpert Cynthia Sass äter sallad nästan varje dag och hon menar på att det är just dressingen som är nyckeln till en god måltid.

– Den rätta dressingen kan märkbart boosta hälsokänslan i din sallad, medan fel dressing kan resultera i onödiga kalorier, socker, dåliga fetter och artificiella ingredienser, säger hon.

Här är expertens fyra bästa val när det kommer till nyttiga salladsdressingar.

1. Vinägrette på extra virgin olivolja

Nyttiga salladsdressingar, vinägrette.

Extra virgin olivolja är full av antioxidanter och har verkligen förtjänat sitt rykte som supermat, menar Cynthia Sass. Olivolja har bland annat visat sig kunna minska inflammationer och skydda hjärnans funktioner, så som minnet. Även insulinnivåerna kan stabiliseras, med många hälsomässiga vinster som resultat.

– Min favoritkombination är en matsked extra virgin olivolja och en matsked balsamvinäger, mixat med en tesked mortlade senapsfrön och torkade örter. Ibland tillsätter jag en tesked citronjuice och en fjärdedels tesked hackad vitlök, säger Cynthia till Healh.

2. Tahinidressing

Tahinidressing är nyttigt till sallladen.

Gillar du mat influerad från mellanöstern har du säkert redan koll på tahini, som är en krämig pasta gjord av sesamfrön.

Tahini är en viktig ingrediens i hummus, men det många inte vet är att den även är en utmärkt bas i en salladsdressing. Tahini innehåller mycket protein och fibrer, samt ämnen som koppar, kalcium, magnesium, järn och zink.

– Mitt standardrecept är två matskedar tahini, utblandat med en halv till en matsked vatten – beroende på vilken konsistens du vill ha. Mixa med en tesked färskpressad citronjuice, en halv tesked hackad vitlök och en nypa cayennepeppar, säger Cynthia till Health.

Vill du ha en krämigare dressing med alla hälsofördelar från sesamfrön – och fler därtill – kan du satsa på hummus, som är en god röra av bland annat kikärtor, tahini, vitlök, olivolja och kryddor.

3. Guacamoledressing

guacamoledressing, nyttig salladsdressing.

Guacamole är inte bara ett gott tillbehör till tacos, den krämiga avokadoröran gör sig även utmärkt till sallader!

Som bekant är avokadon full av hälsosamt fett och ett tjugotal olika vitaminer och mineraler. Det näringsrika bäret – ja, avokado är faktiskt ett bär! – håller dig dessutom mätt längre, vilket är ett bra komplement till en lättare sallad.

– Om du inte har tid att göra din egen guacamole, köp en färdig som bara innehåller naturliga ingredienser, säger Cynthia till Health.

Om du föredrar en avokadodressing som inte smakar guacamole tipsar Cynthia om sitt bästa recept: Mixa en halv avokado med en matsked äppelcidervinäger och en matsked citronjuice, en halv tesked finhackad vitlök, färska basilikablad, lite svartpeppar och salt.

4. Pesto

Pestodressing till sallad.

När man tänker på pesto är det kanske inte till sallad man förknippar det i första hand, utan snarare med pasta.

Gjord på bra olivolja är den dock en riktigt hälsosam (och god!) salladsdressing.

– Mitt trick är att lägga salladen med lite pesto i en återförslutningsbar behållare och skaka så att allt blandar sig, säger Cynthia till Health.

Personligen föredrar hon mjölkfri pesto, alltså utan parmesan, och även här finns det många goda varianter att testa. Allt du behöver är en mixer och lite fantasi!

Källa: Health Foto: IBL

Läs också:

Supermat: 6 tips för en bra salladsbas

Så håller du dig mätt på din sallad – 4 goda ingredienser

Kom i form med matiga sallader – 15 recept!

Utvald läsning