Därför vill politikerna behovspröva barnbidraget

Sedan 1948 har det allmänna barnbidraget betalats ut till alla föräldrar med barn under 16 år. I dag är summan 1 250 kronor och de som har två eller fler barn får även ett så kallat flerbarnstillägg. Tanken med bidraget är att det ska bidra till en god ekonomisk levnadsstandard för alla barnfamiljer i Sverige.

Men nu vill politiker från flera riksdagspartier lyfta frågan om att förändra bidragets utformning. Däribland Liberalernas riksdagsledamot och ordförande i ungdomsförbundet Joar Forsell – som tycker att barnbidraget bör vara behovsprövat.

– Problemet är helt enkelt att folk som inte behöver bidrag får bidrag. Jag tycker att vi ska ha generösa bidrag till dem som faktiskt behöver det, men inte sprätta pengar hej vilt omkring oss, säger Joar Forssell till Sveriges Radio Ekot.

Man ökar klyftorna i stället för att faktiskt göra något för att se till att alla barn får ungefär likvärdiga chanser i början på livet

Ett av Joar Forsells främsta argument för att vi ska förändra utformningen av barnbidraget är att han tycker att det skapar orättvisor i samhället och att skattepengarna bör användas där de gör mer nytta.

– När man ger pengar till folk som inte behöver det, då vet vi att man lägger det på hög, sparar till en insats, man ökar klyftorna i stället för att faktiskt göra något för att se till att alla barn får ungefär likvärdiga chanser i början på livet, säger han.

Har inte Liberalerna med sig i frågan

Än så länge har Joar Forssell inte sitt parti med sig i frågan om att behovspröva barnbidraget, men en som är enig med Liberalernas riksdagsledamot är Magnus Ek, ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund. Han föreslår i en motion att en behovsprövning ska utredas.

– Jag tror att det är en dålig idé att ha väldigt generella bidrag, som går även till folk som kanske inte har behov av dem, samtidigt som vi har ett behov av att prioritera statens resurser och se till att välfärden fungerar för alla människor i hela landet, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Även Moderaternas riksdagsledamot Jan Ericson förslår i en motion att möjligheten att begränsa barnbidraget ska ses över.

– Om man har väldigt många barn, så får man väldigt stora summor och vi har också flerbarnstillägg redan från andra barnet, säger han.

Jonas Sjöstedt är emot att ändra barnbidraget

En som däremot inte håller med ovanstående politiker är Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Hans argument för att det är en dålig idé att behovspröva barnbidraget är att det på sikt kommer påverka fler än bara de med höga inkomster.

– Börjar man rulla tillbaka barnbidraget för några, du rullar man snart tillbaka det för fler och då blir det en sorts allmosa, säger Jonas Sjöstedt till Sveriges Radio Ekot.

Foto: IBL
Källa: Sveriges Radio

Läs mer:

Enkla tips på hur du skapar mer kvalitetstid för familjen

Barn med helikopterföräldrar kan få problem som vuxna

Hjärnträningsexperten: Så hjälper du barnen att lära

Utvald läsning