Artikeln innehåller reklamlänkar
FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Därför ska du skydda ditt ansikte mot sol redan nu

29 mar, 2019 
Det är viktigt att skydda ansiktet i vårsolen
Tillhör du dem som vänder ansiktet mot vårsolen så snart du får chansen? Fortsätt gärna med det. Men se till att skydda dig. Vi har valt ut 6 bra solskydd för bleka nunor.
Annons

Visst är de första, värmande solstrålarna välgörande för sinnet! Men de är inte lika välgörande för skinnet. Uv-index, alltså mängden skadlig solstrålning, ökar nämligen snabbt dag för dag nu under våren. Och den är, tillsammans med rökning, en av de största orsakerna till att huden åldras i förtid och blir oelastisk, pigmenterad och mer grovporig.

UV-strålarna snabbar på hudens åldrande bland annat genom att  bryta ner kollagenet i huden. Utan kollagen tappar huden spänsten och säckar ihop. Men vad värre är kan strålningen även skada DNA i hudcellerna. Det kan leda till fräknar, födelsemärken, pigmentfläckar – men också till förändringar som i värsta fall orsaka hudcancer.

Så det är knappast en slump att varje hudexpert värd namnet rekommenderar att man använder högt solskydd i ansiktet, åtminstone mellan april och september, då uv-index nära nog fördubblas jämfört mot en vanlig dag i december.

Annons

Rätt solskydd är viktigt

En solcrème reflekterar nämligen bort strålningen innan den når in i huden och gör skada. Men det gäller att välja en crème som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. UVA är den strålning som når djupast och orsakar förtida åldrande, tänk A som i Aging, medan UVB bränner huden, tänk B som i Burning.

Båda strålningstyperna bidrar dessutom till uppkomsten av hudcancer. Dagens solskydd för ansiktet har också blivit kosmetiskt bättre än den gamla tidens zinkpastor som gav huden en vit hinna. Det finns även hybrider mellan solcrème och foundation och till och med puder med solskyddsfaktor 50. Men behövs det verkligen hela spf 50 i solfattiga Sverige?

Nja, där går åsikterna isär. Dock brukar vi ofta använda mycket mindre solcrème än rekommenderat, vilket gör att man inte kommer upp i den solskyddsfaktor som står på flaskan. Därför kan det vara en extra säkerhetsåtgärd att välja en hög spf – då kommer man åtminstone upp i hälften, om man snålar.

Annons

6 säkra solskydd för ansiktet

 

anthelios spf50

Ultralätt, parfymfri solcrème som är svett- och vattenresistent. Spf 50. Passar känslig hud. La Roche-Posay Anthelios Shaka Fluid, 209 kr. Köp här!

Sensai silky bronze stick

Solstick som är perfekt att ha i väskan. Använd på läppar, runt ögonen, på öronen eller på kinderna. Sensai Silky Bronze Stick spf 30, 525 kr. Köp här (reklamlänk)!

Annons
Evy Daily UV Mousse

Ansiktsmousse som skyddar både mot sol och luftföroreningar. Evy Daily Mousse spf 30, 189 kr. Köp här (reklamlänk)!

Dermalogica Prisma Protect

Ljusaktiverad och lystergivande fuktcrème med spf 30. Dermalogica Prisma Protect, 750 kr. Köp här (reklamlänk)!

nivea sun face

Noll procent kladd– Nivea Soothing Sensitive sfp 50 skyddar mot sol samtidigt som den lugnar känslig hud, 125 kr. Köp här (reklamlänk)!

dermaceutic derma defence spf 50

En färgad crème med trippel effekt – den återfuktar,  jämnar ut hudtonen och skyddar mot sol. Derma Defence Spf 50, 345 kr. Köp här (reklamlänk)!

Foto: TT

Läs mer:

Appen som visar hur länge du kan sola utan att bränna dig

Checklista: Känner du igen farliga solfläckar?

Solskydd– 10 myter och sanningar

 

Annons