Därför ska du låta barnen vara vakna efter läggdags

Klockan är slagen, men ditt barn vägrar att gå och lägga sig. Det finns helt klart roligare saker att göra än att natta en envis liten – och en ny studie visar att det kanske heller inte är värt allt besvär.

Läs också: 5 vanor alla föräldrar bör lära sina barn

Att göra motstånd när det vankas läggdags brukar kunna öka med åldern och peakar när barnet är mellan två och fyra år. Och även om barn behöver mer sömn än vuxna är de betydligt mer flexibla kring tider, enligt författaren Maggie Hoerth-Baker, på Five Thirty Eight Science and health.

En anledning till att de vägrar låta sig nattas en viss förutbestämd tid kan vara att de helt enkelt inte blivit trötta ännu.

Faktum är att det inte finns någon biologisk anledning till att barn måste sova en viss tid på kvällen. Fenomenet ”läggdags” har istället att göra med våra sociokulturella förväntningar och baseras ofta på att föräldrar har en föreställning av hur och när barnet ska sova.

Läs också: Ny studie: Äldre mammor skriker mindre på sina barn

I en schweizisk studie visade det sig att barnens motvillighet till att gå och lägga sig en viss tid minskade, efter att föräldrarna gått med på att låta dem vara vakna längre.

Att skjuta på tiden för läggdags resulterade i mindre frustration för både barnen och föräldrarna, var sammanfattningen av studien.

Källa: Science of us, Five thirty eight Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Utvald läsning