SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

5 anledningar att stanna hemma och gosa med katten ikväll

30 sep, 2022 
MåBra Redaktionen
En katt
För oss människor finns flera hälsofördelar med att sitta med en kurrande katt i knät. Här får du veta mer om dem!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Visst är det mysigt att sitta med en kurrande katt i knät? Men katter är inte bara ett gulligt sällskapsdjur. Det finns flera hälsofördelar med att spendera tid med dem. Här är fem exempel:

Se också: 5 hälsofördelar för dig som har katt

5 hälsofördelar för dig som har kattBrand logo
5 hälsofördelar för dig som har katt

1. Det sänker stressnivåerna och lindrar ångest

Vibrationerna av en katts spinnande rör sig på en frekvens mellan 20-140 Hertz och har en lugnande effekt på grund av att de sänker utsöndringen av stresshormon i oss människor. Detta i sin tur sänker risken för hjärt-och kärlproblem samt balanserar blodtrycket och andningen.

2. Det är bra för hjärtat

I en studie från University of Minnesota konstaterades att katter kan vara bättre än kolesterolmedicin. Kattägare löper 40 procent mindre risk att drabbas av hjärtsjukdomar, och de drabbas i lägre utsträckning än andra av hjärtattacker. Det kopplar forskarna samman med spinnandet.

Annons

3. Det är läkande

Om du har träningsvärk, är öm i muskler eller har brutit ett ben så tacka gärna ja till att gosa med en katt, vars spinnande kan bidra till att vävnader läka snabbare, minska svullnad, stimulera muskeltillväxt – och träningsvärken kan gå över fortare. Ljudfrekvensen i kattens spinnande kan också verka antiinflammatoriskt i senor och leder. Ljudbehandling med ljudvågor i kattens frekvens, mellan 25–50 hertz, används även för att läka brutna ben.

4. Det lindrar smärta

Ljudfrekvensen i kattens spinnande verkar lindrande för personer som lider av kronisk smärta.

5. Det förbättrar andningen

Människor som lider av andnöd kan uppleva att en katts spinnande hjälper dem att fokusera rätt när de andas. Detta eftersom katten spinner på in- och utandning. Tempot i kattens spinnande liknar andningsövningar. Att djupandas i takt med kattens spinnande är meditativt – vilket i sin tur är läkande. Forskningen menar att ytlig andning eller allt för snabb andningsfrekvens orsakar stress, försvagar immunförsvaret och kan leda till sömnsvårigheter och depressioner.

Text: Petra Olander

Källa: Cat Power: Kattens läkande kraft av Carina Nunstedt och Ulrica Norberg

Foto: TT

Annons