HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Därför ska du inte dricka alkohol när du är stressad

03 jun, 2019 
AvErika Garmelius
Därför ska du inte dricka alkohol när du är stressad.
Det kan till en början kännas som att ångesten försvinner med ett glas vin – men i det långa loppet kan det bli så att du mår ännu sämre. Det finns flera anledningar till att skippa alkoholen när du är stressad.
Annons
10 vanliga kroppsbesvär vid stressBrand logo
10 vanliga kroppsbesvär vid stress

Det har varit en stressig dag på jobbet och när du kommer hem finns det en massa måsten att ta itu med. När du äntligen får en stund över, sätter du dig ner och tar ett glas vin. Men det kan vara ett dåligt val – alkohol blandat med stress kan nämligen ge flera negativa effekter.

Svårare att hantera stress

Till en början är alkohol ångestdämpande, musklerna slappnar av och det blir en lugnande effekt. Men om du mår psykiskt dåligt eller om du har varit stressad under en längre period, kan det leda till att vissa dricker mer alkohol. Om det blir en rutin att dricka alkohol för att hantera stressen, kan risken för ångest och depression öka vilket i sin tur gör att stressen kan bli ännu svårare att hantera.

Hur ska man hantera stress?

Istället för att konsumera alkohol är det viktigt att gå till botten med vad som faktiskt orsakar din stress. Ett bra tips är att prata om sina känslor med någon du litar på och känner förtroende för. Många gånger är det lättare att hitta lösningar tillsammmans.

Annons

Sömn är kroppens viktigaste redskap för att hantera stress – sover du dåligt blir det därför svårare att hantera stressen. Genom att prioritera sömnen kommer du kunna prestera bättre samt vinna på det rent hälsomässigt.

Så slappnar du av – utan alkohol

Det finns många olika knep att ta till för att kunna slappna av.

  1. Träning är ett väldigt effektivt sätt att minska stresshormoner på. Försök att hitta en träningsform som du tycker är rolig, det kan vara allt från att dansa till klättring eller varför inte testa på boxning och släppa ut eventuell frustration. Läs mer om träning mot stress här!
  2. Se till att prioritera sömnen. Vuxna människor behöver ungefär sju till åtta timmars sömn varje natt, försök att få till det som en vana. Kroppen behöver god sömn för att kunna återhämta sig. Tänk även på att alkohol påverkar sömnen negativt.
  3. Sex och onani är också något som minskar stresshormoner och som samtidigt ger dig många må bra-hormoner.
  4. Nikotin är ett stimulerande ämne som kan göra att blir svårare att somna. Dags att fimpa för gott!
  5. Massage kan vara effektivt för att kunna slappna av. Läs mer här!

Foto: TT Källa: Alkoholsmart.se

Läs mer:

Läkemedlen du aldrig ska blanda med alkohol

Allergisk mot alkohol? Här är 10 anledningar till att du reagerar

Varningslistan:15 vanliga kroppsbesvär vid alkohol

Annons