HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Därför kommer pollensäsongen bara att bli värre – och längre

17 apr, 2019 
AvAnaïs González Cruz
Är du pollenallergiker? En amerikansk studie visar att pollensäsongen kan bli allt besvärligare i framtiden.
Annons

Videon kunde inte hittas

För Sveriges två miljoner pollenallergiker är tillvaron riktigt tuff just nu. Snuva, kliande ögon och trötthet är vanligt, symtom som i år är betydligt värre än normalt.

Forskare larmade redan i vintras om en ovanligt kraftig blomning och så här höga pollennivåer har faktiskt inte uppmätts på 50 år. Tyvärr kan det komma att bli vardagsmat för allergikerna.

En amerikansk studie visar nämligen att antalet allergiker i landet ökat. Det tros bero på att det blir varmare på vår planet, något som förlängt pollensäsongen och exponerat allt fler. Nu ökar även blomningen i områden som tidigare haft relativt låga nivåer, en konsekvens av att växterna migrerar norrut när temperaturen stiger.

Pollen och klimatet

Fortsätter utvecklingen i samma takt kan pollensäsongen förlängas med en hel månad på sina håll, tror de amerikanska forskarna.

– Med ett varmare klimat påbörjas pollineringen tidigare och kan också pågå längre, säger Angel Waldron, kommunikatör på USA:s Astma- och allergiförbund, enligt CNN.

Annons

Men det är inte bara det varma vädret som gynnar pollineringen. Ökade halter av växhusgaser har visat sig fördubbla pollenhalterna hos vissa växter, som frodas när atmosfären fylls av koldioxid.

– Förr kunde man inte ens se pollen på bilrutorna innan mars, men det gör vi nu. Folk hör av sig till oss hela tiden och berättar om ökade allergiproblem. Det finns definitivt en koppling till klimatförändringarna, tror Waldron.

Foto: TT

Läs mer:

Hitta rätt behandling för din pollenallergi – 13 vanliga frågor och svar

Är du vårdeprimerad? Det kan vara pollenallergi!

Pollen eller förkylning – här är skillnaden!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons