SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Därför kliar underlivet – 5 vanliga och okända orsaker till klåda!

05 dec, 2019 
Kvinna i lila pyjamas kliar sig i underlivet
Allt som kliar där nere är inte svamp. Här är 4 andra vanliga och okända orsaker du bör känna till – och så gör du för att slippa dem!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns många myter och missuppfattningar om klåda i underlivet. Den vanligaste är att klåda nästan alltid beror på svampinfektion. Visst, 75 procent av alla kvinnor får någon gång i livet en svamp, men det betyder inte att allt som kliar är svamp:

– 60 procent av all underlivsklåda har andra orsaker, säger Inga Sjöberg, överläkare och gynekolog, som driver en av landets få klådmottagningar i Umeå.

Många kvinnor lider i åratal – helt i onödan

Hon startade mottagningen för tio år sedan för att hon var så trött på att klåda viftades bort som en oviktig kvinnosjukdom av sina kollegor. Det ledde, och leder fortfarande till att många kvinnor får fel diagnos och hjälp.

– De kvinnor som kommer till mig har nästan alla fått fel behandling. Många har lidit i åratal och ätit fel medicin i onödan eller fått en medicin som förvärrar besvären.

Inga Sjöberg berättar att i 40 procent av fallen beror klådan på eksem. 20 procent orsakas av andra saker, till exempel sjukdomar som lichen sclerosus, herpes och vulvavestibulit.

Annons

En annan vanlig missuppfattning om underlivsklåda är att den beror på bakteriell vaginos. Det blandas ofta ihop med svamp, trots att det är två vitt skilda tillstånd med olika symtom.

– Bakteriell vaginos brukar inte alltid klia. Däremot får man illaluktande flytningar. Problemet är att man ibland kan ha både bakteriell vaginos och svamp samtidigt och då måste man behandla båda, men på olika sätt.

Olika besvär kliar på olika tider på dygnet

En ledtråd till klådans orsak är att titta på när på dygnet det kliar som värst:

– Svamp kliar mest på dagen och lichen sclerosus kliar hela tiden. Eksem däremot kliar mer på natten. Man kan också fundera på om det kliar på andra delar av kroppen. Har man atopiskt eksem på kroppen, är det troligt att man har det i underlivet också, säger Inga Sjöberg.

Att så många kvinnor får fel diagnos och behandling beror på till stor del på att det är så svårt att snabbt få en tid till läkare.

Annons

– Man måste få hjälp när man har pågående besvär, det är jätteviktigt! Det är nämligen då det är som lättast att ställa rätt diagnos, säger Inga Sjöberg.

Får man vänta ett par veckor på sitt läkarbesök, kan symtomen hinna lägga sig och risken att de kopplas till fel orsak är stor. Då kan man hamna i en ond cirkel med fel behandling och återkommande besvär. Tar man till exempel svampmedel trots att klådan i själva verket beror på eksem, kan man bli ännu mer irriterad i underlivet. Därför är det viktigt att få en diagnos av läkare innan man påbörjar en behandling.

De 5 vanligaste orsakerna till klåda

Svampinfektion

Nästan alla kvinnor får en svampinfektion någon gång i livet. För 50 procent återkommer besvären och 5 procent får kronisk svampinfektion. Svampinfektion kallas också candida efter candida albicans, en jästsvamp som normalt finns i tarmen.

Symtom: Klåda är det vanligaste symtomet men man kan också får sveda, svullnad, rodnad och ibland, men inte alltid, en vitaktig flytning.

Annons

Eksem 

Har man eksem på kroppen är det inte ovanligt att man får det i underlivet också. Framför allt gäller det atopisk eksem och hudsjukdomen psoriasis. Man kan också drabbas av kontakteksem, som beror på att man reagerar allergiskt på exempelvis latex i kondomer eller på svampmedel. Man kan även få det av nötning, till exempel när man cyklar eller rider.

Symtom: Klåda och sveda är vanligast men man kan också bli röd och svullen.

Lichen Sclerosus

Lichen är en inflammatorisk hudsjukdom som sitter på de yttre delarna av könsorganet. Drabbar oftast äldre kvinnor. Behandling av läkare är viktigt eftersom sjukdomen på lång sikt kan öka risken för vulvacancer.

Symtom: Klåda och bleka, vita fläckar i huden i underlivet.

Vulvavestibulit

Tillståndet beror på en ökad smärtkänslighet i underlivet. Smärttillståndet kan utlösas av återkommande svampinfektioner eftersom det gör vävnaderna mer smärtkänsliga.

Annons

Symtom: Ett vanligt symtom på vestibulit är att man har väldigt ont under samlag, vissa får ont till och med av beröring och kan till exempel inte använda tampong. Man kan också få klåda och sveda.

Herpes

Orsakas av ett virus som för det mesta överförs vid sex. Infektionen kan självläka men ligger sedan vilande i kroppen.

Symtom: Många som får herpes i underlivet har så lindriga symtom att de inte märker av infektionen. Andra kan märka av smärta, sveda och klåda i underlivet och en del får också blåsor som spricker och bildar sår.

Foto: TT

Läs mer: 

14 saker du vill veta om ditt underliv – men inte vågar fråga

10 frågor och svar om cancer i underlivet

Svampinfektion? Här är gynekologens tips

Annons