HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Därför kan andras inrökta kläder skada din hälsa

09 mar, 2020 
Kvinna i förgrunden röker och en annan kvinna bakom henne håller för näsan.
Att exponeras för kläder som luktar rök kan jämförs med passiv rökning, visar en amerikansk studie.
Annons

Luktar mannen intill dig mycket rök? Det är inte bara irriterande, utan kan påverka din hälsa. Åtminstone om det inte är något tillfälligt.

Att det är skadlig att andas in andras cigarettrök vet vi sedan länge. Varje år får 5-10 personer i Sverige lungcancer till följd av andrahandsrök, eller passiv rökning som det också kallas. Cirka 400 drabbas av hjärt- eller kärlsjukdom av samma orsak.

Nu visar en ny studie från Yale University i USA att även den som exponeras för tredjehandsrök kan skadas. Det vill säga exponeras för de gifter som rökare bär med sig och som sätter sig på ytor i deras närhet, som på hud, kläder, möbler och väggar.

Röklukt från kläder liknar passiv rökning

I studien undersökte forskarna hur omgivningen påverkas av att vistas i samma stängda rum som rökare med inrökta kläder. För att göra studien mätte man halterna av olika gifter från cigarettrök i en rökfri biograf när många rökare var närvarande i lokalen, respektive när få rökare fanns på plats.

Annons

Det visade sig att halten av gifter ökade markant under vuxenfilmer, då fler rökare satt i salongen. Forskarna anser att effekten går att jämföra med passiv rökning. De besökare som satt i en timme i lokalen tillsammans med rökarna andades in gifter som motsvarade att passivt andas in rök från 1-10 cigaretter.

De farliga ämnena fanns i luften och på ytor som exponerats för röken – direkt eller indirekt – som på kläder och på stolar. Till de cancerframkallande ämnen som uppmättes hörde bensen och formalehyd.

Tredjahandsrök kan ge skadliga effekter

Människor som röker går med andra ord runt och sprider kemikalier från cigarettrök, även när de inte har en cigarett i munnen.

– Så att man slipper de skadliga effekterna av cigarettrök, bara för att man inte utsätts för andrahandsrök stämmer inte, säger professor Drew Genter, en av forskarna bakom studien.

Passiv rökning är med andra ord inte det enda sättet som icke-rökare utsätts för rökningens skadliga effekter. Tredjehandsrökning kan också vara skadligt. Det är med alltså inte bara för att lukten är obehaglig som det är en bra idé att måla om, när du flyttat in i en inrökt bostad.

Annons

Barn extra utsatta för tredjehandsrök

Att tredjehandsrök är en fara för hälsan är egentligen inget nytt.

Tidigare forskning har visat att långvarig exponering för tredjehandsrök kan innebära en hälsorisk, speciellt för barn. Det finns flera teorier vad det beror på, till exempel:

  • Barn befinner sig ofta på golvet, där tredjehandsröken samlas.
  • Barn stoppar ofta händerna och annat i munnen, som gör att de får i sig mer föroreningar.
  • Små barn andas snabbare än vuxna och har tunnare hud, vilket kan göra att de absorberar   föroreningar lättare.

Källa: The Daily Mail, cancerfonden.se, tobaksfakta.se

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Dags att sluta röka? Här är expertens bästa råd

Det här händer i kroppen när du slutar röka – dag för dag

Studie: Att inte träna är farligare än att röka

Annons