FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Därför får du vita fläckar på tänderna

02 maj, 2016 
Varför får man vita fläckar på tänderna?
Har du också alltid undrat vad de vita små fläckarna på framtänderna kommer ifrån? Beror de på kalciumbrist eller annat? Vi har pratat missfärgningar med en tandläkare för att reda ut orsaken.
Annons

Det finns flera olika orsaker till att man kan ha vita fläckar på tänderna, menar Margareta Grindefjord, klinikchef på Eastmaninstitutet Pedodonti.

– Vita fläckar på framtänderna har ett gemensamt namn som kallas mineraliseringsstörning. Det är en störning som tillkommit under tandens uppkomst och det kan finnas flera orsaker till det, säger Margareta Grindefjord.

Vilka orsaker är det?

– Det allra vanligaste är att man har fått ett slag mot tänderna någon gång när man var liten. Det kan också vara ärftligt. Ibland finns det vita fläckar som man inte kan förklara, man hittar ingen orsak helt enkelt. Det är oftast mellan 1 och 6 -års ålder när tänderna växer som skadan uppstår.

Är det farligt?

– Nej. Det kan däremot vara störande ur ett estetiskt perspektiv.

Kan man förebygga vita fläckar på tänderna?

– Nej det går inte, eftersom man sällan vet orsaken.

Du kan motverka missfärgningar genom att vara vaksam på det du äter och dricker. Juice och vin innehåller till exempel mycket syra som gör dina tänder mer mottagliga för andra färgämnen. Om du dricker vitt vin till middagen och sedan tar en kopp kaffe på maten kan kaffet alltså ge fläckar i större utsträckning än om du inte hade druckit vinet innan.

Läs mer: Friskare tänder med 6 superenkla knep

 

 

Annons