Därför drabbas kvinnor av migrän oftare än män

Kvinnor drabbas oftare av migrän.

Svår huvudvärk, yrsel och illamående. De flesta av oss har någon gång haft migrän.

Enligt siffror från WHO (Världshälsoorganisationen) lider ungefär 15 procent av befolkningen av migrän och majoriteten av de drabbade är kvinnor. Men varför är det så? Nu kan forskare ha hittat en möjlig förklaring.

I en ny studie som genomförts vid Miguel Hernandez University i Spanien har man upptäckt en koppling mellan migränsmärtor och det kvinnliga könshormonet östrogen. Experiment som genomförts på djur visade nämligen att växlande nivåer av östrogen ökar känsligheten hos såväl nerver som blodkärl i hjärnan. Det förhöjer i sin tur risken för migrän, menar forskarna.

Läs även: Migrän – bästa sättet att bli av med huvudvärken

– Vi kan se en signifikant skillnad mellan män och kvinnor, säger studiens medförfattare Antonio Ferrer-Montiel, enligt Science Daily.

Att det finns ett samband mellan kvinnans menstruationscykel och migrän är inget nytt, men det här är första gången som forskare kan peka på specifika nerver som spelar en avgörande roll. Dessutom konstaterar man att testosteron, det manliga könshormonet, snarare tycks skydda något mot huvudvärk.

Läs även: Migrän: Ny medicin kan förebygga migränanfall

Foto: IBL//Shutterstock

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Utvald läsning