HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Därför drabbas ”duktiga flickor” oftare av bältros

16 jun, 2020 
Kvinna som kliar sig i nacken
Allt fler drabbas av bältros, en smärtsamt sjukdom som kan ge svåra följdsjukdomar. En grupp som drabbas allt oftare är unga, ambitiösa och stressade kvinnor. Här förklarar forskaren varför och hur du kan skydda dig.
Annons
5 tips som kan dämpa din stressBrand logo
5 tips som kan dämpa din stress

Nästan alla vuxna – 98 procent – har haft vattkoppor. Vad många inte vet är att vattkoppsviruset finns kvar i kroppen efteråt och kan bryta ut på nytt, oftast när immunförsvaret är försvagat. Då drabbas man av bältros, eller helveteseld, som det också kallas på grund av den svåra smärtan. Den beskrivs ofta som outhärdlig och det är inte ovanligt att man blir helt sängliggande eller behöver läggas in på sjukhus. Vissa kan också utveckla ett smärttillstånd som varar i flera år efter att utslagen har läkt ut.

Därför drabbas högpresterande kvinnor av bältros

De flesta som drabbas av bältros är kvinnor över 50 år.  Att äldre kvinnor drabbas oftare beror på att immunförsvaret fungerar sämre som en naturlig följd av åldrandet. Men en tredjedel av dem som får bältros hör till gruppen yngre kvinnor mitt i karriären. Och även i den här gruppen ökar fallen av bältros. Samtidigt som man ser att bältrosfallen blir fler, ser man också att stressen bland yngre kvinnor ökar. Bland kvinnor mellan 25 och 29 år har antalet sjukskrivna på grund av stress ökat med 370 procent sedan 2011*.

Annons

– Vi vet att kvinnor i större utsträckning upplever problem med stress jämfört än män, vilken kan vara en förklaring till att fler kvinnor också drabbas av bältros, säger Lars Rombo, vaccinforskare vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

En förklaring är att en långvarig stress kan urholka immunförsvaret, vilket också ökar risken för bältros.

– Bältros ökar från år till år och det hänger först och främst ihop med att vi lever allt längre. Men stress är också en riskfaktor, även om vi inte vet i detalj hur det hänger ihop, säger Lars Rombo.

Röda blåsor i ett band under bröstet
Bältros kan sitta var som helst på kroppen. Ofta sitter blåsorna i ett band.

En teori är att de stresshormoner som bildas vid långvarig stress kan vara inblandade. Immunförsvaret tappar helt enkelt kontrollen, vilket gör det lättare för bältros och andra infektionssjukdomar att få fäste.

Annons

Så här skyddar du dig mot helveteselden

Det går inte att skruva upp och boosta immunförsvaret med till exempel kost och motion för att skydda sig mot bältros. Men man kan möjligen förebygga att det skruvas ner, till exempel genom att undvika, och lära sig hantera, långvarig stress.

Det enda man med säkerhet vet är att vaccin skyddar:

– Äldre vaccin mot bältros hade inte en fullständig skyddseffekt medan ett nytt vaccin skyddar till minst 90 procent – vilket är unikt. Men vaccinet ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet så man får bekosta det själv, säger Lars Rombo.

Ökar risken för stroke

Han tycker dock att det kan vara väl investerade pengar eftersom bältros dels kan ge outhärdliga smärtor, dels kan hänga kvar som en nervsmärta, så kallad post-herpetisk neuralgi, i flera år efteråt. Och har man oturen att få bältros i ansiktet, löper man en högre risk att få en stroke.

Det finns också en bromsmedicin att sätta in mot bältros. Den dämpar den akuta smärtan och bromsar utslagen.

Annons

– Bromsmedicinen måste sättas in inom 72 timmar efter de första symtomen, annars hjälper den inte. Och det kan vara knepigt att känna igen de första symtomen eftersom bältros ofta börjar med muskelvärk. Det kan lätt förväxlas med träningsvärk eller till och med en hjärtinfarkt.

Då ska du kontakta vården

Vanliga tecken på bältros är

  • muskelvärk
  • brännande, stickande, värkande utslag med blåsor
  • bältros kan drabba vilken del av kroppen som helst
  • ibland sitter blåsorna ibland ihop i ett band eller bälte

Om du är över 50 år och misstänker bältros ska du kontakta din vårdcentral om du

  • har nedsatt immunförsvar.
  • har mycket ont.
  • känner dig mycket sjuk.
  • har utslag eller ont i ansiktet.

Källa: * Undersökning från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, 1177.se.

Foto: TT

Läs mer: 

Jennie fick bältros av stress: Smärtan kom som en chock

Bältros: Här är allt du behöver veta om utslagen

5 saker som försvagar ditt immunförsvar

 

Annons