FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Därför bör mannen sköta städningen hemma

19 feb, 2018 
Kvinnor som städar regelbundet med rengöringsmedel kan få ordentligt nedsatt lungfunktion, visar ny forskning. "Tappet i lungfunktion kan jämföras med det man får av kraftig rökning", säger en av forskarna.
Annons

En ny studie gjord av forskare vid universitetet i Bergen i Norge visar nu att städning med kemikaliska rengöringsmedel kan skada kvinnors lungfunktion allvarligt i längden.

I studien, som publicerats i Amerikan Journal of Respiratory and Critical care Medicine, följde man 6235 män och kvinnor från att de var 34 år gamla och 20 år framåt. Då kunde forskarna se att rengöringsmedlen har stor negativ effekt på just kvinnors lungor.

– Tappet i lungfunktion kan jämföras med det man får av kraftig rökning, säger Öistein Svanes, en av forskarna bakom studien, till SVT.

I studien har man även tagit hänsyn till andra faktorer man vet kan påverka lungornas funktion, som bland annat rökning, socioekonomisk status och vikt.

Jämförelsen med cigarettrökning gäller dock enbart lungornas funktion – rökning är fortfarande farligare sett till risken för lungcancer och hjärt- kärlsjukdomar.

Mer sårbara för kemikalier

Enligt Öistein Svanes visade studien inga märkbara effekter på mäns lungor, även de som städade regelbundet eller jobbade med städning. Men det betyder inte att det inte kan finnas någon påverkan även på män.

Annons

– Men tidigare studier tyder också på att kvinnors lungor är mer sårbara för kemikalier, säger Öistein Svanes till SVT.

Att det skulle vara skadligt att andas in ångor och partiklar från rengöringsmedel tycker han inte är så förvånande.

– Men jag blev lite överraskad av att effekten var så tydlig, säger han.

Trots att studien inte ger svar på VILKA kemikalier det är i rengöringsmedlen som skadar kvinnors lungor så rekommenderar Öistein Svanes att undvika kemikalier när man städar i den utsträckning det går.

– Man ska inte vara rädd för att städa hemma men man kan tänka över vad man använder. Vatten och en mikrofibertrasa är ofta bra nog. Till toaletten kanske det behövs rengöringsmedel men undvik till exempel luftförbättrare, säger Öistein Svanes.

Källa: SVT  Foto: IBL

Läs mer

Agnes Wold: Det är meningslöst att städa!

Experten: Därför ska du inte städa med livsmedel

Så ofta ska du städa – se hela listan! 

Annons