SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Därför bör gravida äta choklad – varje dag

08 feb, 2016 
Ny forskning visar att det är positivt för gravida kvinnor att dagligen äta några bitar choklad. Faktum är att det bra för både mamman och barnet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att äta choklad dagligen under graviditeten kan stärka det ofödda barnets hjärthälsa genom att förbättra blodcirkulationen, visar färsk forskning från Universite Laval i Quebec, Kanada. Dessutom minskar det mammans risk att drabbas av havandeskapsförgiftning, ett allvarligt tillstånd som bland annat orsakar högt blodtryck.

I studien deltog 130 kvinnor som befann sig någonstans mellan 11:e och 14:e graviditetsveckan. Under en tremånadersperiod instruerades de att äta 30 gram choklad om dagen. Forskarna kunde då se en betydelsefull förbättring av kvinnornas blodcirkulation. Effekten kvarstod oavsett om mamman åt choklad med hög eller låg halt av flavonoider, en antioxidant som tros ligga bakom många av chokladens välgörande hälsoeffekter.

– Våra observationer pekar på att ett regelbundet litet intag av mörk choklad – oavsett flavanoidhalt – från graviditetens första trimester kan leda till en förbättring i moderkakans funktion, säger studieförfattaren Emmanuel Bujold.

Forskarna poängterar dock att chokladkonsumtionen bör hållas på en måttlig nivå för att inte överskrida kalorirekommendationerna.

 

Mer från femina.se:

Choklad är bättre än medicin mot hosta

Därför är det bra att vara rund om rumpan
Bananpannkakor med nötchokladkräm och bär

Annons