Därför bör du visa magen på Mamatummy Day

För fjärde året i rad hyllas världens alla mammamagar. 25 april är det återigen Mamatummy Day – och bakom det svenska initiativet står MåBra:s tidigare motionsexpert Katarina Woxnerud.

Katarina, du står bakom nystiftade Mamatummy Day, vad är syftet?

– Dagen är ett sätt att uppmärksamma kvinnors hälsa kring graviditet, både under och efter graviditeten. Vi kvinnor har rätt att få rätt råd av yrkespersoner och experter för att komma tillbaka efter en graviditet. Alltför många kvinnor får bestående problem med exempelvis mage och rygg som en följd av felaktiga råd – eller inga råd alls – från många barnmorskor, sjukgymnaster, läkare, naprapater och personliga tränare.

Det handlar alltså inte om att peppa kvinnor att komma i favoritjeansen redan på BB. Mamatummy Day, som har en koppling till populära appen MammaMage, fokuserar på mammahälsan på ett djupare plan. Här ligger fokus på problematiken med diastas – som separationen av magmuskler orsakade av graviditet kallas.

– Jag vill uppmärksamma problemet med diastas efter graviditet. Hur diastas kan tränas, men att vissa diastaser kräver operation för att få tillbaka full funktion. Diastas ses idag endast som skönhetsproblem i Sverige, trots att den påverkar funktionen negativt. I dag måste kvinnor bekosta eventuella operationer privat, tillägger Katarina Woxnerud.

I sitt arbete som personlig tränare och naprapat möter Katarina ofta kvinnor som fått helt fel råd kring problematiken med diastaser.

– Det finns lätta övningar som man kan göra efter graviditeten för att öka kontrollen på magen och hjälpa den att läka. Men det är många inom vården som ger felaktiga råd, som faktiskt kan göra mer skada än nytta, säger hon.

Katarinas 4 tips för dig som fött barn

Katarina Woxnerud har koll på både kost och träning!

1. Du ska INTE behöva ha ont i ryggen eller att magen ser gravid ut flera månader eller år efter förlossningen som en följd av att du dina magmuskler är delade.

2. Du ska INTE ha ont i bäckenet.

3. Du ska INTE acceptera svar som ”jamen du har ju faktiskt fött ett /två barn och då kan man inte förvänta sig att kroppen ska komma tillbaka igen”.

4.  Lägg ner tid på att träna magen och bäckenbottenmusklerna på rätt sätt efteråt. Små och lätta övningar i hemmet räcker långt!

 

Hur kan man delta i Mamatummy Day?

– Genom att lägga upp ett foto på din mage på Instagram med hashtag #mamatummy. Lägg även upp ett foto på Facebook – gärna som din profilbild, annars i ditt flöde. Välj själv om du vill ha ett foto på din mage som höggravid, nyförlöst, eller som den ser ut i dag.

Kommer vi få se din mage i flödet?

– Absolut! Den finns redan där…

 

BILD: Thinkstock

Utvald läsning