Alltid förstoppad på semestern? Så slipper du det!

Detta ska du tänka på om du drabbas av förstoppning under semestern.

7 saker att göra på semestern hemma
Slå på ljud

Du har tagit ledigt ett par veckor, fixat autosvar på mejlen och känner dig allmänt nöjd för att du äntligen ska iväg på semester. Men väl på resan uppstår ett problem och du börjar att känna dig… lite off. Kanske känner du dig svullen, gasig i magen eller att du har ont i magen. Och när du tänker efter – var det inte ett par dagar sedan du gick och gjorde nummer två?

Fenomenet kallas för ”semesterförstoppning” och är väldigt vanligt, menar experter, även om du aldrig brukar ha liknande problem annars.

– Många gånger beror det bara på att du har ändrat om i rutinerna, kombinerat med den extra stress som en resa innebär, säger Vijaya Rao, specialistläkare inom mag-tarmsjukdomar och professor vid The University of Chicago School of Medicine.

Semesterförstoppning börjar oftast på själva vägen till resmålet – att ta en lång roadtrip eller att åka flygplan innebär att du har begränsad tillgång till toaletter, särskilt rena och bekväma sådana. När du har kommit fram till hotellet känns det kanske fortfarande inte riktigt avslappnad, och du känner dig inte lika bekväm med att inta toaletten som du gör hemma.

Oftast äter vi en annan kost på semester också, vilket kan bidra till den uppblåsta känslan, och du kan också få svårt att sova om du kommer till ett land med en annan tidszon vilket påverkar.

Att få semesterförstoppning är självklart inte det värsta som kan hända när du är ute och reser, men ändå inte särskilt kul när du vill passa på och njuta så mycket som möjligt. Här är experten Vijaya Raos tre bästa tips på hur du får ordning på din semestermage!

Ät probiotika innan

Vijaya Rao menar att mer forskning behövs kring hur probiotika påverkar vår maghälsa, men att det åtminstone inte kan skada att ta probiotika eller äta yoghurt med levande bakteriekultur innan du ska ut och resa. För bästa resultat tipsar specialistläkaren om att inta livsmedel med probiotika ett par dagar innan du åker iväg, och att du fortsätter att göra det även på plats. Vissa studier pekar på att goda bakterier leder kan hjälpa mot förstoppning.

Rör mycket på dig under resan dit

Om du är ute och flyger är det viktigt att gå upp och gå då och då för att få igång blodcirkulationen i kroppen och därmed också magen. Om du åker bil är det också viktigt att ta pauser då och då för att få igång magen. Försök också att äta snacks med fiber som exempelvis torkad frukt och nötter, och att dricka mycket vatten.

Rör på dig, ät och drick mycket vatten

När du väl är på plats menar Rao att försöka bibehålla de rutiner du har i din vardag – både när det gäller träning och mat. Självklart är det viktigt att äta det du får lust med också, men försök även att äta fiberrika saker som frukt, grönsaker, havregryn och linser, gärna varje dag. Att ta promenader kommer också att hjälpa din semestermage att fungera så bra som möjligt, och att dricka vatten och att se till att sova bra.

Källa: Health.com Foto: IBL

Läs mer:

Experten: Så slipper du stress under semestern

7 saker som händer i kroppen när du får semester

Forskare: Ta ut din semester och lev längre

Utvald läsning