Därför blir du alltid kissnödig när du är nervös

Kvinna på toaletten

När du är lugn och avslappnad fylls blåsan på gradvis med urin från njurarna. Kroppen skickar sedan signaler till blåsan om det är dags att leta reda på en toalett snarast eller om du kan hålla dig ett tag till. Inga konstigheter.

Kroppen vill fly eller slåss – men du går på toa

Men när du blir nervös eller orolig så börjar systemet att strula. Blåsan är nämligen nära knuten till de system som styr vår rädsla. Känner du dig orolig eller hotad skickar systemet ut signaler till kroppen att det är dags att överväga att fly fältet, eller kanske ladda för kamp. Och när det systemet triggas igång så slås tyvärr ”kissnödig eller inte”-signalerna ut. Samtidigt drar blåsans muskler ihop sig och ökar pressen på blåsan, och vi blir akut kissnödiga.

Vissa experter menar också att flykt- eller kampreaktionen kan få njurarna att börja överproducera urin, vilket ju såklart gör problemet ännu värre.

Forskarna har ingen bra förklaring till varför det här händer, möjligen kan det vara så att om man kissade på sig när man blev jagad kunde spåret förvilla förföljaren. Men annars verkar det här vara en mycket opraktisk felkoppling i kroppen.

När vi blir nervösa är hela kroppen på helspänn

Vid nervositet blir vi plötsligt dessutom medvetna om allt som händer i kroppen, och därför känns blåsan extra mycket. Hjärtat bultar så att det känns som att det ska hoppa ur bröstet, du känner exakt hur blossande röd du är i ansiktet, hur svettpärlorna bildas en efter en – och du måååste gå och kissa.

Så lär du dig att hantera din kissnödighet

Det sista du behöver i ett pressat läget är fler problem, som att behöva springa runt och leta reda på en toalett. Händer det någon gång ibland, som inför en intervju, ett föredrag eller inför en dejt är det kanske inte ett större problem, men om din kissnödighet alltid ställer till det för dig kanske du borde se över din stressnivå?

Prova också mindfulness och försök tänka på något som får dig att må bra och känna dig trygg. Genom att lägga fokus på det, samtidigt som du andas djupt, ökar lugnet i kroppen. Och inför laddade situationer, glöm inte att ta det lugnt med kaffe, cola eller andra drycker som är vätskedrivande och gör dig extra kissnödig.

 

Bildkälla: TT

Källa: Huffington post

Läs mer:

Varför är jag alltid kissnödig?

Svårt att hålla tätt? Så slipper du besvären

Utvald läsning