Därför är en ny hobby precis vad du behöver under corona

Hobby

Efter några veckor inomhus med skrollande på sociala medier och otaliga timmar framför Netflix-serier börjar tristessen smyga sig på.

En ny hobby kan vara lösningen på det problemet! Att ägna sig åt en hobby är inte bara roligt och utvecklande, det gör även gott för din hälsa. Fritidsintressen dämpar nämligen både stressnivåer och sänker hjärtrytmen, visar en studie från The Annals of Behavioral Medicine.

En rätt bra anledning att ge lite tid åt dig själv, eller hur?

Varför inte utforska en helt ny hobby som kan skingra tankarna ett tag. Här ger vi tips på 6 roliga aktiviteter, både inomhus och utomhus. Men kom ihåg, du behöver inte vara duktig på din hobby, släpp prestationen och låt kreativiteten flöda!

Odla

Växter är som bekant både luftrenande och har en lugnande effekt i bostaden. Ta en kik i krukan på dina växter och se om det gömmer sig en liten stickling. Plantera sticklingen i en egen liten kruka och se den växa sig större och större dag för dag (en riktig självförtroendeboost kan vi lova!).

Det finns flera olika sätt att odla, beroende på om du bor i lägenhet eller hus. Här har vi samlat massor av tips till dig som vill odla som hobby:

Testa nail art

Släpp lös fantasin och få tjusiga naglar på köpet! Nail art kallar man den typ av nagelmålning där streck, prickar, glitter eller andra kreativa idéer pryder naglarna.

Nail art har blivit en egen konstform, men den går också att utföra i liten skala för den ovana nagelmålaren. Använd de nagellack du har, men skippa enfärgade naglar och gå istället utanför boxen.

Gör ränder i olika färger, skapa blommor genom att dutta små prickar på naglarna eller lägg på flera olika färger ovanpå varandra och dra en tandpetare genom färglagren för att få en cool effekt.

Naglar i regnbågens färger piggar upp. Genom foto-appar som Pinterest eller Instagram kan du få mängder av inspiration! Sök på ”nail art” och bada i färgglad inspo!

Ekonomisk planering

Zzzzzzz kanske du tänker, ja vi fattar! Men faktum är att du har chans att slå två flugor i en smäll: du får koll på din ekonomi samtidigt som kicken av att se dina pengar växa blir en trevlig bieffekt. Hur får man då pengar att växa?

Genom att spara. Börja med att se över dina utgifter och inkomster, genom till exempel konsumentverket kan du skapa en överskådlig budget via deras budgetverktyg som du hittar här.

När du ser hur mycket du kan spara varje månad kan du välja om du vill spara pengarna på ett bankkonto eller investera i fonder eller aktier. Här kan du läsa mer om hur du ska tänka kring din ekonomi i coronatider.

Hobby på hjul

En hobby som är rolig, ger gratis träning och dessutom genererar frisk luft? Ja tack!

Då är det dags att ge sig ut på hjul! Vi pratar om cykling, inlines eller varför inte skateboard? Att vara utomhus, så länge man håller avstånd enligt Folkhälsomyndigheternas rekommendationer, är toppen i dessa tider.

Utmana dig själv och vik av med cykeln från asfalten för att ta en avstickare på en stig inne i skogen. Eller damma av de där gamla inlinesen som du köpte men sedan aldrig använde. Nu är det dags!

Det är en vacker syn att ge sig ut på en cykeltur. Nu slår träden ut och fåglarna kvittrar!

Måla

Har du dragit dig för att måla med anledningen ”jag är inte så bra på det”? Tänk om! Alla kan nämligen måla, det enda som behövs är ett papper och några färgpennor. Stäng in dig i ett rum, bort från rumskompis, sambo eller familj och klottra ner allt som dyker upp i din hjärna. Om du är ensam släpper du pressen på att någon annan ska se ditt konstverk, vilket gör dig mer kreativ.

Om det känns övermäktigt att måla på ett tomt papper kan en målarbok bli din bästa vän. Studier visar dessutom att vuxenmålarböcker är avstressande.

Sticka

Stickning är en populär hobby som blir allt mer trendig i alla möjliga åldrar. Kanske för att den går att variera i oändlighet i form av vantar, mössor och tröjor i diverse mönster och färger!

Det är dessutom bra för hälsan. En studie vid Princeton university fann nämligen att upprepade rörelser och ljud frigör hormonet serotonin, som får oss lugnare och hjälper att placera oss i vår må bra-zon. Även i en studie vid Harvard Medical School såg forskarna att stickning som hobby minskade hjärtslagen med i snitt elva slag i minuten, vilket i sin tur sänkte blodtrycket.

Källa: Womens Health, Health.com Foto: TT

LÄS MER: 

Så påverkas du av att sitta i karantän med din partner

6 enkla sätt att göra ditt hem mer harmoniskt och helande

Coronaviruset: 5 saker du kan göra för att hjälpa andra

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om coronaviruset, symtom, riskgrupper, senaste nytt och experternas syn på framtiden hittar du här:

Coronaviruset SARS-CoV-2

Utvald läsning