Vill du sova mitt på dagen? Här är anledningen

Det kan finns en vetenskaplig förklaring till varför du alltid vill sova mitt på dagen

Hälsoverktyg

Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Recept
Veckans meny
Nyhetsbrev

Tillhör du dem som jämt och ständigt törstar efter en kortare sovstund mitt på dagen? Även om du i regel sover riktigt bra nattetid? Känslan när man lägger sig till rätta i sängen, gosar in sig i täcket och vilar ögonen i några minuter. Extremt härlig eller totalt obegriplig? Ja, sömnfrågan delar oss ofta i två läger. Vissa ser tuppluren som en nödvändighet, medan andra menar att det mer eller mindre är slöseri med tid.

Men till alla tupplursfantasters försvar kan vi meddela att det eventuellt finns en vetenskaplig förklaring till varför vissa behöver powernaps mer än andra. Ny forskning, publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences, visar nämligen att en enda genmutation (förändring i vårt dna) kan påverka mängden sömn vi behöver.

Ökad förståelse kring sömnvanor

Studien är utförd på möss och det är forskare på University of Tsukuba i Japan som har undersökt hur en specifik genmutation har påverkat deras behov av sömn. Resultatet visar att mutationen i allra högsta grad är kopplad till sömnen, då möss med genmutationen både behövde sova längre och oftare. Det mest intressanta? Den undersökta genen existerar även hos människor. En upptäckt som forskarna hoppas ska kunna bidra till ökad förståelse för våra olika sömnvanor och ge svar på varför vissa människor är i behov av fler tupplurar än andra.

Så – känner du dig lättad över att det eventuellt kan finnas en logisk förklaring till varför du i tid och otid känner ett behov av att sova? Kom bara ihåg att det även finns studier som visar att för mycket sömn kan vara farligt. Lagom är i regel alltid bäst och National Sleep Foundations rekommendation om att ta powernaps på max 20 minuter är en bra riktlinje!

Källa: Proceedings of the National Academy of Sciences, National Sleep Foundation

Bildkälla: IBL

 

Läs också:

Somna på två minuter – här är supereffektivt militärmetoden

Ny forskning: En enda natts sömnbrist kan orsaka viktuppgång

12 livsmedel för sömn – och 11 som håller dig vaken

Dela på:

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra: