SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Därför är det alltid så kallt i lägenheten – och så kan du lösa det!

13 okt, 2017 
Joel Linde
Du vrider på elementen men lägenheten känns fortfarande som en lagerlokal i Kiruna. Så här gör du för att få värden att brassa på lite i din svinkalla lägenhet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Förbi är dagarna med mjukis-shorts och t-shirt under Netflixkvällarna. Vi har redan fått rota fram raggsockor och ylleplädar för att hålla värmen eftersom det inte går att göra något åt elementen.

Många klagar över att det är kallt i lägenheten, men det finns tydliga riktlinjer som värdarna behöver följa. Folkhälsomyndigheten rekommenderar en temperatur på 20-23 grader, och menar att det kan vara en hälsorisk om temperaturen är lägre än så. Däremot är den lägsta tillåtna temperaturen 18 grader, och det gäller både i hyresrätter och bostadsrätter. Är det kallare än så kan du ha rätt till ersättning.

Läs också: Fryser du ofta? 5 ruggigt vanliga orsaker!

Men det är inte svårt att förstå att värdarna vill hålla temperaturen så låg som möjligt. I en genomsnittlig familjebostad kostar det 800 kronor per år, för varje grad de höjer temperaturen. Det blir alltså 4 000 kronor mer för ett enda hushåll och år, om temperaturen är 23 i stället för 18. Miljöaspekten är ytterligare en faktor.

Annons

Men om dina raggsockor verkligen inte räcker till finns det ändå saker att göra.

1. Felanmäl. Vänd dig till hyresvärden om du bor i hyresrätt, och till bostadsrättsföreningen om du bor i bostadsrätt.

2. Vägrar din värd eller styrelse göra något kan du vända dig till hyresnämnden eller miljökontoret i din kommun. De kan kräva åtgärder, och du kan få kompensation om det varit kallt i din lägenhet en längre tid.

Läs också: 6 värmande måsten till den som alltid fryser

Även om det är över 18 grader men du upplever det som kallt kan värden bli tvungen att åtgärda, säger Hyresgästföreningens chefsjurist Susanna Skogsberg till Hem & Hyra.

– Även om termometern visar 20 grader kan du ha kallras från fönstret eller drag i rummet. Det brukar faktiskt lösa sig om man säger till.

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

Därför fryser du hela tiden – men inte andra

Läs också: Därför fryser du hela tiden – men inte andra

 

Annons