FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

60 är det nya 30 - här är anledningen

15 jul, 2016 
Forskare vill byta definition av vilka åldersgrupper som syftas på när vi talar om medelåldern. Är du yngre än 60 år räknas du nämligen som ung fortfarande.
Annons

Medelåldern har tidigare definierats som personer mellan 30 och 60 år. Men ny forskning från England påstår att människor i västvärlden inte når medelåldern förrän de fyller 60 år.

Vi är alltså unga i samhällets ögon till och med 59 års ålder och befinner oss i medelåldern fram tills dess att vi fyller 75 år, då du i samhällets ögon börjar räknas som äldre.

Anledningen till forskarnas förändrade definition av medelåldern är att människor i snitt lever betydligt längre i dag jämfört med tidigare i historien. Dessutom är en 65-årig person numera både friskare och mindre beroende av andra.

– Vilka personer vi anser är gamla förändras över tid, och det kommer att behöva fortsätta förändras i samma takt som människor lever längre. För 200 år sedan skulle en 60-åring ha setts som väldigt gammal. En 60-åring i dag befinner sig i medelåldern, säger Sergei Scherbov, World Population Program Deputy Director, till The Telegraph.

Av Margareta Gotthardsson, femina.se

Bild Thinkstock

Annons