SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Forskare: Snuset är mycket farligare än vi tidigare trott

12 sep, 2016 
Snus är farligare än vi trott.
Snusning kan på lång sikt leda till hjärt- och hjärninfarkt, visar ny forskning. Och nu höjer läkaren och forskaren Eli-Anne Skaug ett varnande finger: "Börja inte snusa".
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Snusning – ”det snällare alternativet till rökning”, enligt mångas resonemang. Men nu kan det vara dags att ta sig en funderare på huruvida snus verkligen är så snällt. Enligt ny forskning från Norges tekniska- och naturvetenskapliga universitet, NTNU, påverkas vi nämligen långt mycket mer än vi tidigare trott av snusning.

Det är framför allt blodådrorna som tar stryk, enligt studien. Och de tar så mycket stryk att till och med forskarna förvånas.

 

Resultaten är skrämmande

– Det såg värre ut än jag trodde. Jag trodde rökarna skulle ha sämre resultat än snusarna, säger Eli-Anne Skaug, läkare och forskare vid NTNU, till norska TV2.

1 500 män deltog i studien och resultaten visade att blodådrorna påverkas lika illa vid snusning som vid rökning, och allra mest påverkas de som inte tränar. På lång sikt kan snusning leda till hjärt- och hjärninfarkter, och därför vill Eli-Anne Skaug varna unga för snuset.

– Börja inte snusa, säger hon.

Källa: Norska TV2

Hur farligt är det för kvinnor att snusa?

Så skadligt är det att snusa.
Så skadligt är det att snusa.

Är snusande lika skadligt för män som för kvinnor? Och hur påverkas blodtryck och hälsa när man snusar? En läsare får svar från vår expert, läkaren Gunilla Hasselgren:

Läs mer:

Hur farligt är det att snusa?

Annons