SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Dags att vaccinera – 2020 blir ett drömår för fästingar

28 apr, 2020 
Coronaviruset är inte det enda du kan smittas av i år – fästingarna är vakna och redo. Och det kan bli ett riktigt fästingår, tror experterna. Här är anledningen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Just nu pratar alla om coronaviruset och covid-19, det påverkar inte bara vår vardag utan även ekonomin och inte minst våra närmsta framtidsplaner. Resor ställs in, event, fester och bröllop skjuts fram.

Och vi spenderar mer tid utomhus än vi gjort på väldigt länge. Många av oss tränar ute istället för på gymmet, och vill man träffa vänner och släkt uppmuntras vi att göra det utomhus och med avstånd mellan varandra. Dessutom lär en stor del av svenskarna ägna sig åt ”hemester” i sommar – och passa på att vara ute i den svenska naturen istället för att resa till Medelhavet eller Kanarieöarna som många gjort annars.

Så även ett vanligt år hade detta varit guldläge för våra svenska fästingar att få tag på mänsklig föda. Men till råga på allt hade vi dessutom en ovanligt mild vinter med plusgrader på många håll i landet, vilket gjorde att fästingarna vaknade extra tidigt.

– Det är svårt att säga än så länge, men den senaste vintern har gett förutsättningar för att det ska bli en fästingrik sommar. Temperaturen har gjort att de hunnit med ett stadium till, säger fästingexperten Johan Sanmartin Berglund, professor vid Blekinge Tekniska Högskola, till Expressen.

Annons

Vaccinationer mot TBE

Fästingar kan som bekant bära på sjukdomar som TBE och borrelia, och föra smittan vidare till människor när de penetrerar huden för att suga blod.

TBE går inte att bota, men man kan vaccinera sig mot det. Det kan du bland annat göra på vaccinationscenter, vårdcentraler och de populära vaccinationsbussarna som brukar stå på folkrika platser på vår och försommar. Men på grund av coronaviruset kan vaccinatörerna inte åka runt på samma sätt som tidigare år.

– Här nere brukar vi regelbundet åka ut och vaccinera stora populationer i riskområden och det kommer vi inte göra i år. Vi lägger det mer på enskilda att bevaka och säga till om man vill ha vaccination, säger Berglund vidare.

Corona tar fokus från fästingarna

Han är orolig för att skyddandet mot fästingsmittorna hamnar i skymundan när vårdens alla resurser riktas mot coronasmittan. Och samtidigt kanske många drar sig för att gå till sin närmaste vaccinationsmottagning, eftersom vi vill undvika att träffa andra människor.

Annons

– Där har man ändå vidtagit åtgärder så att man inte är för många samtidigt och håller distans. Är man frisk så finns inget som hindrar att man går till en mottagning.

Så om du och familjen planerar en Sverige-sommar – se till att vaccinera er mot TBE om ni inte redan har gjort det. Följderna kan vara katastrofala för den som drabbas:

– Minnesstörningar, förlamning och balansstörningar är några av symptomen för hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Besvären kan vara bestående och i värsta fall kan TBE till och med vara dödligt, men det är ovanligt säger Lina Jägfalk, legitimerad sjuksköterska med specialkompetens kring vacciner hos Min Doktor.

Källa: Expressen, Min Doktor  Foto: TT

Läs mer:

TBE: Behöver jag vaccinera mig mot fästingssjukan?

Borrelia – här är allt du behöver veta om fästingsmittan

Claudia fick den nya fästingsmittan – och hamnade i rullstol

Annons