Coronaviruset: Varningen inför alla resor på påsklovet

Anders Tegnell om påsklovet 2020.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Under torsdagen kallade Folkhälsomyndigheten till en pressträff för att uppdatera om det aktuella läget med coronaviruset. I hela världen har i skrivande stund (19/3) över 200 000 personer smittats och nära 10 000 dödsfall.

I Sverige ökar antalet fall och är uppe i drygt 1400. Under de senaste veckorna har 35 personer vårdats på intensivvårdsavdelningen.

– Man får räkna med att det blir fler fall i Stockholm de kommande dagarna, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Kan man resa iväg på påsklovet med tanke på corona?

Men det han tryckte mest på under presskonferensen var det kommande påsklovet. Anders Tegnell höjde en varningens finger om att tänka till en extra gång innan man lämnar hemmet.

– Man ska tänka efter ordentligt när man är ute och reser, även till och från storstadsregionerna. När det närmar oss lov riskerar det att ta smittspridningen vidare. Det är viktigt om man lyckas hålla smittspridningen i olika takt i olika delar av landet, säger han.

Det är de sociala kontakterna som smittar och det är en period som man bör avstå från att besöka de äldre, menar Anders Tegnell. Samtidigt påminde han också om hur viktigt det är att stanna hemma om man känner sig sjuk.

– Jag kommer fortsätta att säga det, för det är grundbulten i vad vi än gör.

De svenska fjällen har öppet – trots corona

I takt med att påsklovet snart står utanför dörren slår nu sjukvården i Åre larm och kräver att skidanläggningen i fjällen måste stänga till följd av coronapandemin. Varken de populära skidorterna Åre, Sälen eller Vemdalen har tagit beslut om att stänga.

– Min personliga mening som medicinsk ledningsansvarig i Åre närvårdsområde är definitivt att vi måste stoppa turistflödet till fjällvärlden. Jag har en väldigt stark oro. Jag tycker det är viktigt att vi lär oss från erfarenheterna från övriga Europa, framför allt de skidorter som har varit väldigt hårt drabbade i Österrike, Italien och Frankrike. Det har visat sig att det är många fall som har spridits därifrån och det vill vi inte att det ska upprepas, säger Sofie Leje, närvårdsområdeschef i Åre, till SVT.

Svenska skidorter slutar med after ski

Hon fortsätter:

– Det skulle innebära, dels att min personal utsätts för en risk i sitt arbete, dels skulle vi få en arbetsbörda som vi sannolikt inte skulle kunna klara av. Vi är nu i en sån situation där det saknas personal i regionen och vi behöver hjälpa varandra i första hand. Lägga våra resurser där de behövs.

Under lördagen (21/3) kom beslutet att Sälen, Branäs och Idre stoppar all after ski med omedelbar verkan med anledning av coronapandemin. I Åre har flera hotell och restauranger fattat samma beslut. Dock håller backarna uppe som vanligt.

Av Johan Söderlund
Foto: TT

LÄS MER:

Så vet du om du är frisk från coronaviruset

Nya rön: Din blodgrupp kan göra dig känsligare för coronaviruset

Fina initiativet i coronakrisen: Här hyllas vårdpersonalen

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Här har vi samlat att vi skrivit och vet om det nya coronaviruset SARS-CoV-19, som orsakar sjukdomen covid-19.

Läs allt om coronaviruset här

Mer innehåll från MåBra
Dela på: