Coronaviruset: Törs man resa – och hur stor är dödligheten?

Coronaviruset sprids snabbt i Italien.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Ett hundratal personer har den senaste veckan insjuknat i coronaviruset, covid-19, i norra Italien. Den snabba spridningen har skapat oro, både bland italienarna själva, men även hos personer från andra europeiska länder som planerat att resa dit.

Resor till Italien påverkas av coronaviruset

Än så länger avråder inte UD från resor till Italien, men på Embassy of Sweden kan man läsa om de åtgärder som vidtagits i Italien efter det stora utbrottet. Bland annat har italienska myndigheter beslutat om in- och utreseförbud i vissa byar.

Johan Giesecke, rådgivare åt WHO i smittskyddsfrågor, tycker att man ska vara försiktig med resandet just nu.

– Som läget är nu tycker jag inte att man ska resa i onödan om man inte måste. Om man ska beställa en resa så ska man välja en som går att avboka. Jag tycker inte att man ska resa till Italien nu, säger han till Svenska Dagbladet.

Anledningen till hans rekommendation är den senaste tidens snabba spridning i länder utanför Kina.

– Jag tycker nog att det redan är en pandemi enligt definitionen att det spridits i minst tre olika världsdelar, säger han.

Hur dödligt är coronaviruset?

Hittills har nästan 3000 dödsfall rapporterats till följd av coronaviruset. Men uppskattningen när det gäller dödlighet är fortfarande osäker, uppger Folkhälsomyndigheten.

I dagsläget uppskattar WHO dödligheten till 1–2 procent, att jämföra med vanlig säsongsinfluensa där den är 0,1–0,2 procent.

De som drabbas allra hårdast av viruset, och därmed också har en ökad dödlighet, är äldre. Nästan 15 procent av de personer som blivit sjuka som varit över 80 år har dött.

I åldrarna 20–40 är dödligheten bara 0,2 procent, uppger Aftonbladet. Risken är även högre för personer med bakomliggande sjukdom, framför allt hjärt- kärlsjukdom.

Nya siffror om coronas dödlighet

Nu visar nya siffror att dödligheten ser annorlunda ut utifrån när man när man blivit smittad. Av dem som uppvisade symtom i Kina mellan 1 och 10 januari dog 17,3 procent. Av dem som uppvisade symtom efter 1 februari har bara 0,7 procent dött, skriver Aftonbladet.

Förklaringen är enkel, menar Tomas Bergström, professor i virologi vid Göteborgs universitet:

– I början ser man bara toppen av isberget, de som är jättesjuka och kommer in till sjukhus och dör. Det var så med svininfluensan också. Det är inte viruset i sig som har förändrat sig, och varit elakare från början eller så, säger han.

Stefan Lövén tillsätter krisgrupp

Förra veckan meddelade Stefan Löfven att regeringen har tillsatt en krisgrupp med anledning av coronaviruset – detta efter att ytterligare en person i Sverige konstaterats vara smittad med viruset. Därefter har antalet smittade svenskar blivit ännu fler.

Björn Olsen, som är professor i infektionssjukdomar, säger till Expressen att det här är allt annat än en vanlig influensa.

– Det här går djupare ner i luftvägarna och kan orsaka svåra infektioner. Jag tror det kommer bli många fler fall.

UD avråder sedan 27 februari från icke-nödvändiga resor till Iran, då det varit stor spridning av coronaviruset även där. Sedan tidigare avråder UD från alla resor till Hubei-provinsen i Kina, samt icke nödvändiga resor till övriga delar av landet.

Foto: TT

LÄS MER:

Coronaviruset: Andra fallet av covid-19 i Sverige bekräftat

Så känns det att vara drabbad av coronavirus – David berättar från sjukhuset

Så länge kan coronaviruset överleva utanför kroppen

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad är status på smittspridningen, varför är viruset farligare för män än kvinnor och vad är skillnaden mellan vanlig influensa och corona? Här har vi samlat alla artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Redaktionens tips
Dela på: