Coronaviruset: Så hårt drabbas de olika riskgrupperna

Vilka är riskgrupperna för covid-19 och corona?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det nya coronaviruset, SARS-CoV-19, som orsakar sjukdomen covid-19, har i skrivande stund (morgonen den 17 mars) smittat 1121 personer i Sverige, och sju personer har dött. Samtliga har varit äldre personer med andra underliggande sjukdomar.

Och vi vet att vissa grupper i samhället är känsligare för viruset än andra, dels för att de lättare blir sjuka men även för att de riskerar att få allvarligare symptom än oss andra. Dessa är framför allt personer som är över 80 år, och/eller har någon av följande sjukdomar:

 • Hjärt-kärlsjukdom
 • Diabetes
 • Kronisk lungsjukdom
 • Högt blodtryck
 • Cancer

För friska unga människor är risken för att dö om de smittas av viruset mindre än en procent (0,9), men för personer med någon av dessa sjukdomsproblem är riskerna i vissa fall betydligt högre. Den generella dödlighetssiffran är enligt forskare runt 2,3 procent.

Forskare i Kina har analyserat över 72 000 coronafall för att utröna vilka sjukdomar som varit farligast i kombination med viruset, och räknat ut hur mycket det kan påverka dödligheten. Så här ser siffrorna ut:

SJUKDOM: 

Hjärt-kärlsjukdom: 10.5% 

Diabetes: 7.3% 

Kronisk lungsjukdom: 6.3% 

Högt blodtryck: 6% 

Cancer: 5.6%

Ingen sjukdom: 0.9%

Corona och olika åldrar

Vi har redan sett att viruset inte påverkar barn och unga lika hårt som äldre. WHO har gått ut och rekommenderat äldre och personer i riskgrupper att vara extra försiktiga och Folkhälsomyndigheten uppmanar alla över 70 att inte ens gå ut och handla mat.

Vad som är ”äldre” kanske inte är självklart för alla, men enligt siffror på hur ålder påverkar dödligheten av coronaviruset, som de kinesiska forskarna också tagit fram, ser det ut som följande:

ÅLDER:

 • 0-9 år: N/A
 • 10-19 år: 0.2%
 • 20-29 år: 0.2%
 • 30-39 år: 0.2%
 • 40-49 år: 0.4%
 • 50-59 år: 1.3%
 • 60-69 år: 3.6%
 • 70-79 år: 8%
 • Över 80 år: 14.8%

Forskarna har dock inte brutit ner siffrorna till kön/ålder/sjukdom, så även om vi sedan tidigare vet att män har drabbats hårdare än kvinnor, så kan vi inte säga om en 55-årig man med lungsjukdom är i större risk än en 65-årig kvinna med diabetes.

Anledningen till att det är just hjärtsjukdom, diabetes, lungsjukdom och högt blodtryck som hamnar i topp är att det är viktigt för kroppens sjukdomsbekämpning att syretillförseln och blodgenomströmningen fungerar som den ska.

Covid-19 har visat sig vara en respirationssjukdom som gör det svårt för hårt drabbade att andas. Om då hjärtat på grund av tidigare sjukdom inte orkar pumpa runt blodet ordentligt ökar risken att kroppens organ inte får tillräckligt med syre för att fungera.

Vid diabetes och högt blodtryck är det vanligt att blodkärlen är skadade eller trängre, vilket hindrar blodet från att flöda fritt och därmed även kroppens immunceller från att optimalt nå fram till och bekämpa viruset.

Källa: Daily Mail, Hjärt-Lungfonden  Foto: TT

Läs mer:

Nytt om coronaviruset: Äldre uppmanas att inte handla mat!

Experterna om coronavirus: Då är värsta krisen över

Doktor Mikaels enkla knep: Så kan du minska risken för Corona

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad är status på smittspridningen, varför är viruset farligare för män än kvinnor och vad är skillnaden mellan vanlig influensa och corona? Här har vi samlat alla artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Redaktionens tips
Dela på: