Coronaviruset: Nu stängs gymnasieskolor och universitet ner

Stefan Löfven stänger Sveriges gymnasieskolor.

I en extrainsatt presskonferens på tisdagen meddelade statsminister Stefan Löfvén att man från och med imorgon rekommenderar Sveriges gymnasieskolor och universitet att bedriva distansundervisning.

– Alla kommer att på olika sätt påverkas av viruset, det är ett hot mot det svenska samhället, ett hot mot den svenska folkhälsan. Det är viktigt att lyda de råd som kommer från myndigheterna, säger Stefan Löfvén.

Beslutet innebär att gymnasieskolor, högskolor, universitet, yrkeshögskolor och komvux inte längre får bedriva undervisning i sina lokaler. Istället ska undervisningen bedrivas på distans.

Tanken är att på detta sätt minska pendling till våra lärosäten för att minska risken för smittspridning eller åtminstone att takten smittan sprids i blir så långsamt som möjligt.

– Folkhälsomyndigheten rekommenderar att undervisningen inte görs på plats utan på distans. Dessa elever är inte i behov av omsorg som mindre barn i grundskolan, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under presskonferensen.

Han menar att det måste finnas en balans mellan åtgärd och den negativa effekt som olika beslut medför.

Elever får behålla studiemedel

När det gäller studiemedel kommer man att få behålla redan beviljade studiemedel, så länge man studerar på distans.

Stefan Löfvén utesluter inte att man även kan tvingas stänga grund- och förskolor framöver, trots att det kan få stora konsekvenser. Då måste man dock kunna säkerställa att barn till föräldrar med samhällsviktiga arbeten, till exempel inom vården, får omsorg.

Man uppmanar därför kommunerna att lägga in en högre växel för att ha en beredskap att ta hand om barn till föräldrar som jobbar inom vård och omsorg.

– Vi skulle inte tveka att fatta beslut om grundskolan om det behövs, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Foto: TT

LÄS MER:

Lärare och förskollärare – det har du rätt till om skolorna stänger

Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Utvald läsning