Coronaviruset: Kan antibiotikaresistens ligga bakom dödsfall?

coronaviruset

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Italien har drabbats hårt av corona, med tiotusentals dödsfall. Ingen vet varför så många avlidit just i Italien, men många teorier finns. Bland annat att det är vanligt med generationsboende i landet.

Varför dör så många av coronaviruset i Italien?

– Det finns säkert många förklaringar, till exempel att många hushåll i Italien delas av tre generationer, vilket ökar smittan till äldre personer, säger säger Otto Cars, seniorprofessor i infektionsmedicin vid Uppsala universitet, till MåBra.

Den höga medelåldern i landet har också uppgetts vara en orsak.

Spanien har också haft många dödsfall, där har man pratat om samma orsaker som i Italien.

Leder antibiotikaresistens till att fler dör av corona?

En teori som det pratas om är huruvida antibiotikaresistens kan ha en påverkan.

Problemet med antibiotikaresistens är nämligen större i södra Europa, jämfört med i Norden, uppger Aftonbladet. I Sverige har vi till exempel fem procents antibiotikaresistens, att jämföra med 10–25 procent i Spanien och 25–50 procent i Italien.

Covid-19 är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus och kan alltså inte behandlas med antibiotika. Däremot kan en komplikation till följd av sjukdomen vara bakteriell lunginflammation – och där kan ytterligare problem uppstå.

– Om det visar sig  att en lunginflammation orsakad av bakterier är en komplikation är det förstås en risk med en hög förekomst av antibiotikaresistenta bakterier, som i Italien. Det gör en sådan infektion svårbehandlad, säger Otto Cars.

Antibiotikaresistens i Sverige

Staffan Normark, professor i mikrobiologi vid Karolinska Institutet, säger till MåBra att det är fullt rimligt att anta att antibiotikaresistensen påverkar dödstalen i Italien och Spanien, även om vi inte har data på det än.

– Vi vet ännu inte hur vanligt det är med sekundära bakterieinfektioner hos de allvarligt sjuka med coronavirus-infektion. Det vi vet är att svåra infektioner med influensavirus ofta leder till lunginflammation med dödlig utgång orsakad av vanliga bakterier som kommer från näsan eller via smitta från någon i närheten.

Han fortsätter:

– Alla svårt sjuka med coronavirus-infektion behandlas med antibiotika. Det är därför rimligt att anta att den höga antibiotikaresistens nivå som finns i exempelvis Italien och Spanien kan vara en bidragande orsak till den höga dödlighet som man ser där. I Sverige och andra nordiska länder är antibiotikaresistensen betydligt lägre. Min förhoppning är därför att den antibiotikabehandling som ges i Sverige till de svårt corona-sjuka på våra intensivvårdsavdelningar kommer att hålla antalet sekundärinfektioner med bakterier lågt och därmed också dödstalet.

Otto Cars håller med.

– Det förhållandevis gynnsamma resistensläget i Sverige är i så fall en fördel, säger han till MåBra.

Julie L Gerberding, tidigare chef för det amerikanska folkhälsoinstitutet CDC, ser antibiotikaresistensen som ett stort hot under den pågående pandemin.

Vi har redan studier som visar att en av sju patienter som lagts in på sjukhus med covid-19 har drabbats av sekundära bakterieinfektioner, och att 50 % av de som dött har dött av sådana infektioner. Antibiotikaresistensen kan leda till en enorm kraft av ytterligare sjukdom och död”, skriver hon enligt Aftonbladet.

Foto: TT

Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Redaktionens tips
Dela på: