Coronaviruset kan överleva i fryst mat – i flera veckor

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Efter 100 coronafria dagar fick Nya Zeeland plötsligt nya patienter som insjuknade i covid-19. Hur kunde det hända?

Snart kom teorier om att källan kunde vara importerade livsmedel, då en av de första som insjuknat jobbade i en matfabrik som hanterade importerade varor.

Nu visar en ny studie, som dock ännu inte blivit referensgranskad, att coronaviruset SARS-CoV-2 kan ha tagit sig in i landet den vägen.

”Nya utbrott har uppstått i Vietnam, Nya Zeeland och delar av Kina som innan inte haft några fall under några månader. Import av förorenade livsmedel och livsmedelsförpackningar är en möjlig källa till utbrotten och en källa till kluster inom befintliga utbrott”, står det i studien.

Corona kan leva tre veckor i frysen

Viruset kan finnas både på själva maten och på dess förpackningar, och enligt studien kan viruset överleva i upp till tre veckor. I ett test utsatte man kuber av lax, kyckling och fläskkött för stora mängder virussmitta, och sedan förvarade man samtliga i tre olika temperaturer (4 grader, minus 20 grader och minus 80 grader), vanlig kyl- och frystemperatur samt väldigt låga temperaturer.

Efter tre veckor kunde man se att mängden virus inte hade minskat, vare sig i kylen eller i frysen.

Trots detta tror inte forskarna att mat är en allvarlig smittoväg, utan snarare en möjlig hypotes till varför ett smittofritt område plötsligt drabbas igen.

Forskarna oeniga om faran

Amerikanska hälsomyndigheten CDC har uttalat sig och menar att det inte finns några bevis för att coronaviruset smittar via mat, medan den internationella Världshälsoorganisationen WHO kallar det ”mycket osannolikt” att smittan sprids via livsmedel och dess förpackningar.

En tidigare studie från Kina har också funnit viruset på ytor på fryst mat, däremot vittnade den studien om att det genetiska materialet som fanns kvar inte kunde föröka sig och på så vis borde vara ofarligt. Forskarna bakom den nya studien menar dock att viruset som fanns kvar när man tinat maten visst kunde orsaka infektion och föröka sig.

Samtliga myndigheter och experter är dock fortfarande eniga om att coronaviruset framförallt sprider sig via aerosol, alltså droppsmitta.

Källa: Expressen, Forbes, Biorxiv  Foto: TT

Läs mer:

Johan Giesecke: Så kommer coronahösten bli i Sverige

Ny studie: Corona smittar tidigare än man trott

Så skiljer sig första symtomen vid corona och vanlig influensa

Redaktionens tips
Dela på: