SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Coronaviruset: Här är sex positiva nyheter från hela världen!

21 mar, 2020 
venedig och kvinnlig forskare.
Spridningen av coronavirus har avstannat i Kina, globala utsläpp minskar, Ikea donerar 50 000 munskydd och dödligheten från covid-19 tycks vara lägre än man trott. Här är några ljuspunkter!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Spridningen av covid-19 har avstannat i Kina

Sedan coronaviruset bröt ut i Wuhan i Kina har landet haft över 80 000 smittade och över 3 000 döda. På torsdagen den 19 mars kom äntligen positiva nyheter från landet: Man hade inga nya inhemska fall av covid-19 att rapportera om. Landet hade 34 nya fall som kommit in i landet utifrån (plus 25 nya importerade fall i det halvt autonoma Hongkong) under torsdagen – en milstolpe som inte ska underskattas. Detta var första gången sedan i december som Kina gick en hel dag utan nya bekräftade fall av covid-19, rapporterar NPR.

Nyheten kommer tio dagar efter att Kina stängt ner det sista av de tolv temporära sjukhusen man satt upp i Wuhan, rapporterar The Guardian.

Utsläppen minskar globalt på grund av coronaviruset – se satellitbilderna från Kina

NASA presenterade bilder som visar luftföroreningar över kinesiska städer den 1:e till 20:e januari i år jämfört med den 10:e till 25:e februari – och både människor och klimat jublade.

Annons

Första testet av covid-19-vaccin på människor är gjorda

Den 16 mars rapporterade AP att amerikanska forskare gjort ett första test av ett experimentellt coronavirus-vaccin på människor. Det är trebarnsmamman Jennifer Haller, 43 år, som frivilligt ställt upp som försöksperson.

– Vi känner oss alla så hjälplösa. Detta är en fantastiskt möjlighet för mig att göra någonting, sa hon till AP innan hon fick sprutan.

Hon berättar också att hennes två tonårsbarn tycker det är häftigt att hon deltar i studien.

Förutom Haller fick ytterligare tre personer försöksvaccinet och sammanlagt kommer 45 personer att få vaccinet i två doser med en månad emellan. Förutsatt att studien går väl kan ett vaccin finnas tillgängligt inom 12 till 18 månader enligt doktor Anthony Fauci från amerikanska nationella hälsoinstitutet.

Ikea hittade – och donerade – 50 000 ansiktsmasker

Ikea-personal råkade av en slump upptäcka 50 000 munskydd på ett lager i Kållered. De hade köpts in när fågelinfluensan spreds världen över och sedan helt fallit i glömska, rapporterade Expressen.

Annons

Logistikchefen Johan Andersson, som läst om bristen på munskydd på landets sjukhus, hörde omgående av sig till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg för att undersöka om det var intresserade av dem – vilket sjukhuset var. Johan Andersson valde att fylla upp bilen på sin lediga tid och personligen åka och leverera dem till lycklig sjukhuspersonal.

– Det rör sig om runt 50 000 stycken, nästan två-tre hela pallar. Jag fick åka in i ambulanshallen och kvinnan som tog emot dem var överlycklig. De blev jätteglada och sa att de skulle fördela ut dem också till övriga sjukhus, berättade Johan Andersson för Expressen.

Ikeas ledningsgrupp hade diskuterat vad man skulle göra med munskydden och kom fram till att det inte var något man var i behov av och man valde då att skänka bort alltihop.

– Att visa solidaritet är jätteviktigt i sådana här tider, avslutade Johan Andersson.

Rent vatten i Venedig efter coronavirusets framfart

I Italien, där karantänen varit stor efter coronavirusets utbrott, delade folk med sig av bilder och videor från olika delar av landet som visar hur naturen återhämtar sig när människan inte är på plats. I Venedig delades bilder på sociala medier som visar hur rent vattnet har blivit – och hur mycket fisk som trivs, ja som fisken i vattnet, i stadens kanaler!

Annons

Covid-19: Lägre dödlighet från nya coronaviruset än man tidigare trott

Från de ursprungliga studierna som gjorts på de som drabbats av coronaviruset i Wuhan i Kina, där allt började, räknade man med att dödligheten från viruset låg på mellan två procent och 3,4 procent. Men en ny studie, publicerad den 19 mars i journalen Nature Medicine, ger hopp om att viruset inte är så dödligt som man först trott rapporterar Livescience.

Med hjälp av tidigare studier samt offentlig data har en grupp forskare nu placerat risken att dö som följd av att man utvecklat symtom av covid-19 på 1,4 procent.

Precis som vid tidigare studier kunde forskarna påvisa att risken att drabbas av allvarligare sjukdom till följd av coronaviruset ökade med åldern. Bland annat kunde de påvisa att jämfört med de drabbade i åldersspannet 30 – 59 år så var de som smittades som var äldre än 59 år 5,1 gånger större risk att dö.

Källa: NPR, The Guardian, NASA Earth Observatory, AP, Expressen, Livescience

Av Marcus Alm

LÄS MER:

Forskning: Här är medicinen alla hoppas på ska funka mot corona

Därför är corona farligare än vanlig influensa

Coronavirus, pollen eller förkylning – så vet du skillnaden

Senaste nytt om coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vilken tvål är mest effektiv, vad är det senaste om corona och varför dör fler män än kvinnor av covid-19? Här har vi samlat artiklar om coronaviruset:

Läs allt om coronaviruset här

 

Annons