FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Coronasmittad bebis får intensivvård i Uppsala

06 apr, 2020 
AvMåBra
Coronasmittad bebis i Uppsala
"Barnet medicineras och mår efter omständigheterna bra", säger sektionschef Rainer Dörenberg till SVT.
Annons

Under söndagskvällen kom föräldrarna in med ett spädbarn till akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Barnet hade då så svåra andningsbesvär att det lades i respirator. Under måndagen rapporterades dock barnets tillstånd som stabilt, skriver TT.

– Barnet medicineras med de vanliga läkemedel som vi ger intensivvårdspatienter, och mår efter omständigheterna bra, säger sektionschef Rainer Dörenberg till SVT.

Enligt SVT är barnet för tidigt fött i januari i år och har på grund av det vårdats på sjukhus fram till för knappt två veckor sedan. Detta ska dock inte innebära att bebisen är i uttalad riskgrupp.

Ovanligt att små barn drabbas av covid-19

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell finns det enstaka fall av de närmare 1,5 miljoner människor som konstaterats smittade som är små barn.

– Det är så med de flesta sjukdomar, blir de väldigt vanliga och är det väldigt många som får dem samtidigt kommer även de som normalt inte skulle få det synas i statistiken. Så vi kommer att se den här typen av udda händelser, säger han till samma källa.

Annons

Läs också: Barn med coronavirus får andra symtom än vuxna

Hur överförs smittan till barn?

Hur barnet har smittats är än så länge oklart. Att viruset skulle kunna cirkulera i blodet och ta sig över via moderkakan är ovanligt, enligt Tegnell. Frågan blev aktuell i samband med att ett spädbarn i Storbritannien smittats.

– Men udda händelser kan alltid ske. Inget talar dock för att det är vanligt eller att viruset kan orsaka fosterskador, har Anders Tegnell tidigare sagt till TT.

Enligt Folkhälsomyndigheten har 40 barn under nio år hittills konstaterats smittade med coronaviruset.

Läs mer:

Kan man vara smittad av coronaviruset även utan feber?

13 oväntade symtom vid coronainfektion

Anders Hansen om corona: Ryktesspridning kan skapa stark ångest

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

 Senaste nytt om coronaviruset

 

Annons