Coronaexperten: Då är det dags att söka vård

Sedan coronapandemins start har bilden av virusets symtom och framfart blivit allt tydligare. Trots det hänger fortfarande en hel del frågor kvar i luften. Till exempel: när är det egentligen dags att söka vård?

Enligt Folkhälsomyndigheten är de vanligaste symtomen på coronaviruset covid-19 framför allt hosta, feber, andningsbesvär och huvudvärk. Men även snuva, illamående och diarré är symtom som också registrerats hos smittade. En person som insjuknar i covid-19 kan uppvisa ett eller flera av dessa symtom. Eller inget alls, har det visat sig.

Därför är det idag väldigt svårt att veta exakt när det är dags att söka vård.

Grundregel att följa

Under Folkhälsomyndighetens presskonferens under tisdagen fick Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten frågan om när man ska söka sig till vården.

 Om du känner dig sjuk och själv känner ” jag kan behöva vård” så ska du kontakta vården, det är grundregeln, förklarade han. 

På Folkhälsomyndighetens presskonferens svarade Anders Wallensten att du ska söka vård när du är i det läget att du själv känner att du behöver vård.

”Sök vid andningsbesvär”

Enligt Sven Britton, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet är det först när det börjar bli tungt att andas som du ska kontakta vården.

– Det är om man börjar få andningsbesvär. Det känns tyngre och man måste flämta. Man kan inte säga en mening utan att hämta andan vid var tredje eller fjärde ord, säger Sven Britton till Expressen.

Petter Brodin, docent i immunologi, menar att det finns ett tillfälle då det är mycket viktigt att söka vård. Det är om en person som varit sjuk ett par dagar, upplever att tillståndet stabiliserats, men sedan blir plötsligt sämre igen. Det kan till exempel vara om man blir mer andfådd, får ont i bröstet eller får svårare att få luft. Det kan nämligen gå väldigt snabbt om immunförsvaret tappar kontrollen, uppger han för Aftonbladet.

Enligt sjukvårdsupplysningen 1177 bör du genast kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har något av följande besvär:

  • Du blir plötsligt mycket sämre.
  • Du får andningsbesvär även när du vilar.

Är det stängt ska du uppsöka en akutmottagning.

Ring alltid först

1177 belyser dock vikten av att först ringa innan du åker till en mottagning. Vården måste förbereda sig på att ta emot dig med speciella säkerhetsrutiner för att undvika att du smittar andra om du har covid-19.

Om du behöver sjukvårdsrådgivning ska du ringa telefonnummer 1177, då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Gör självskattningstest

Om du känner dig osäker på om du behöver vård kan du göra ett självskattningstest som är framtaget av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm. I testet ska du svara på en serie frågor om ditt mående och hälsotillstånd för att sedan få svar på om du bör ringa 1177 för telefonrådgivning eller om du ska fortsätta stanna hemma. Här kan du göra testet: Corona.sll.se

Källor: 1177, Folkhälsomyndigheten, Expressen Foto: TT

LÄS MER: 

Agnes Wolds egna knep för att undvika coronasmitta

Experterna: Då kommer största corona-vågorna framöver

Därför spreds coronaviruset på så många äldreboenden

Utvald läsning