Nytt coronalarm: Unga och friska drabbas av stroke

Videon kunde inte hittas

De möjliga symtomen vid covid-19 är många och blir fler ju längre tiden går. Länge har man trott att sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset SARS-CoV-2 bara angriper lungorna, men nu ser man allt fler bevis på att viruset kan påverka alla kroppens större organ.

Tidigare har vi skrivit om att flera framför allt unga och barn har fått blålila fläckar på tårna när de har, eller strax innan de insjuknat i, covid-19 – något som kan bero på små blodproppar som bildas på grund av viruset och fastnar i de små kärlen i tårna, men även i fingrarna.

Forskare och läkare har även larmat för att man ser ovanligt många coronapatienter som drabbas av blodproppar. Det är framför allt de svårt sjuka som drabbas.

– Antalet intensivvårdade patienter med covid-19 som drabbas av blodproppar saknar motstycke, säger Jeffrey Laurence, hematolog i New York, till CNN.

Covid-19 ger unga stroke

Nu går amerikanska läkare ut med en ny varning: Många unga drabbas av stroke när de är sjuka i covid-19 – även när de inte är allvarligt sjuka eller har underliggande sjukdomar. Vissa har inte ens vetat om att de varit smittade, då de inte uppvisat symtom innan stroken.

För Washington Post berättar kirurgen Thomas Oxley hur han blev extrainkallad till sitt jobb på Mount Sinai Beth Israel Hospital på Manhattan på grund av alla strokefall. Han blev tilldelad en 44-årig patient som testats positiv för covid-19, och som behövde opereras akut. När han under operationen tar bort blodproppen från patientens hjärna ser han på monitorn hur en ny propp bildas på samma ställe.

– Det här är galet, sa Oxley till sin chef.

Tydlig koppling till corona

Framförallt är det personer i 30-40-årsåldern som tycks drabbas av dessa strokes från ingenstans. Medelåldern för att få en stroke är 74 i USA. Vårdgivaren Mount Sinai i New York rapporterar en fördubbling av antalet patienter med stora blodproppar i hjärnan under en treveckorsperiod, mer än hälften visade sig ha covid-19.

I genomsnitt var covid-19 patienterna som drabbats av en stroke 15 år yngre än patienterna som inte bar på viruset.

– Dessa människor är bland de minst troliga rent statistiskt att få en stroke, säger J Mocco, professor i neurokirurgi, till Washington Post och tillägger att han är chockad av analysen.

– Kopplingen mellan covid-19 och stroke är en av de tydligaste och mest djupgående korrelationerna jag någonsin stött på. Det här är ett alltför tydligt tecken för att bara vara en slump.

Källa: Washington Post, Sveriges Radio   Foto: TT

LÄS MER:

Vanliga vaccinet kan öka chansen att överleva covid-19

Nya coronasymtomet förbryllar läkarna: Kan bli allvarligt

Forskarna: Ny nässprej kan stoppa coronaviruset

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur ser symtomen för coronaviruset ut, vilka tillhör riskgrupperna och hur behandlas covid-19? Du hittar allt i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Utvald läsning