Corona: Kan en symtomfri person smitta andra genom dold smitta?

kvinna med munskydd under coronapandemin
Fem vanliga frågor och svar om covid-19
Slå på ljud

Uppdaterad januari 2021.

En fråga det pratas mycket om är om en person kan vara smittad av coronaviruset utan att ha symtom och därmed smitta andra.

Asymtomatiska personer bär på corona utan symtom

Personer som bär på viruset och är symtomfria kallas för asymtomatiska fall. Och sådana finns det, visar flera studier.

En studie som publicerades i den vetenskapliga tidsskriften JAMA i januari 2021 visade att upp till 59 procent av smittan kan komma från personer med dold smitta – asymtomatiska. Av dessa är 35 procent från personer som inte hunnit utveckla symtom än, medan 24 procent kommer från personer som aldrig får symtom. Studien är gjord av amerikanska CDC (deras motsvarighet till Folkhälsomyndigheten) på beräkningar utifrån det man vet om smittspridningen i samhället.

En stor sammanställningen som WHO gjort kring virusutbrottet i Kina visade dock att väldigt få fall var asymtomatiska. De personer som till en början inte uppvisade symtom började göra det senare, uppger rapporten.

I en omtalad italienskt studie testades 3 300 invånare i byn Vo Euganeo, oavsett om de visade symtom eller inte. Efter första omgången av tester visade sig tre procent av byns befolkning vara smittad, minst hälften av dem var symtomfria, skriver Aftonbladet.

Även från Island kommer uppgifter om att uppemot hälften av de som testats är asymtomatiska.

Kan en symtomfri person smitta andra med corona?

Så det finns alltså fall där personer har viruset utan symtom – men den stora frågan är då om de smittar.

Ett av de mest uppmärksammade fallen kring detta är en kinesisk kvinna som smittade en person i Tyskland utan symtom. Hon blev dock sjuk under sin hemresa.

WHO skriver i sin rapport att även om dessa fall finns, så ligger de inte bakom någon större spridning av viruset. Det kan alltså finnas den här typen av smitta, men den anses inte vara omfattande.

Inte betydande för smittspridningen i samhället

Statsepidemiolog Anders Tegnell är inne på samma linje och säger till Svenska Dagbladet att detta är en är ovanlig och inte väsentlig del av smittspridningen.

Till Expressen säger han:

– Det är helt klarlagt att den stora spridningen av sjukdomen sker av folk som har symtom.

Men det finns de som inte håller med. Anders Jansson, överläkare på Danderyds sjukhus, skrev till exempel i Läkartidningen att ”Påståendet att asymtomatiska bärare inte är smittsamma är mycket kontroversiellt”.

En förklaring till uppfattningen att coronaviurset sprids av människor som är symtomfria är att är att många får väldigt milda symtom. I rapporten från Kina fastslår WHO att omkring 80 procent en lindrig eller måttlig sjukdom.

I Kina tror man att det är just personer med milda symptom ligger bakom den stora spridningen av coronaviruset i landet, uppger SVT.

Foto: TT

LÄS MER:

13 oväntade symtom vid coronainfektion

Hela familjen drabbades av corona: Alla fick olika symtom

Ny studie: De här symtomen har flest coronapatienter haft

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Utvald läsning