Artikeln innehåller reklamlänkar

Corona: Så skyddar du dig mot bedragare – 10 säkra tips

Björn Appelgren, ansvarig för folkbildning hos Internetstiftelsen.

Enligt Internetstiftelsen har det skett en ökning av bedrägeriförsök bara under den senaste veckan. Och mycket är kopplat till coronaviruset. Det kan exempelvis handla om mejl, sms, webbsidor eller telefonsamtal där bedragare utger sig för att vara från Folkhälsomyndigheten.

De erbjudanden hjälp att handla matvaror och säljer påstådda egentester för coronaviruset. Du uppmanas betala med ditt betalkort. Det har även skickats falska sms som påstås komma från Karolinska Institutet och bluffmejl från Världshälsoorganisationen, WHO.

– Det har ringt personer som påstått att den som svarar är smittspårad och behöver verifiera sin identitet med sitt bank-id. Allt är bluff för att de ska komma åt dina pengar. De vill får dig att agera snabbt, spelar på rädsla och försöker stressa folk så att de inte hinner tänka efter, säger Björn Appelgren.

Han är övertygad om att det kommer att fortsätta komma nya typer av bedrägeriförsök.

– Genom att höja sin egen kunskapsnivå minskar man risken att bli lurad.

10 tips för att undvika coronabedrägerier

  1. Klicka inte på länkar, ladda inte hem mjukvara och öppna inte filer från okända avsändare. Kom ihåg att det är enkelt att fejka avsändarnamn i mejl och sms.
  2. Ignorera samtal, mejl och webbsidor som ber om din personliga information, som kort-, bank- eller lösenordsuppgifter. Om du är osäker, kontakta den påstådda avsändaren via en annan officiell kanal.
  3. Logga aldrig in med bank-id eller bankdosa på uppmaning av någon annan.
  4. Var extra misstänksam mot alarmistiska mejl och fantastiska erbjudanden. Om du uppmanas eller stressas att agera omedelbart är det förmodligen en bluff.
  5. Sök information aktivt och gör det hos myndigheter, public service, etablerade medier och organisationer du litar på.
  6. Skänk bara pengar till organisationer med 90-konton. Om det är en välkänd organisation, besök deras webbsida och se om det är en pågående kampanj.
  7. Använd unika och långa lösenord för varje tjänst. Om det är svårt att hantera alla lösenord, använd en tillförlitlig lösenordshanterare.
  8. Identifiera falska webbsidor genom att kontrollera webbadressen, stavfel på sidan och säkerställ att länkarna leder dit de ska.
  9. Skydda din dator med ett antivirusprogram och se till att hålla det uppdaterat. Säkerhetskopiera din hårddisk.
  10. Spärra ditt betalkort för köp från utlandet och internet – lås endast upp det vid behov.

Säkra ditt lösenord – gör så här

För bästa säkerhet ska lösenorden vara följande: Långt – Unikt – Ovanligt. Men vad innebär det egentligen? Här är några riktlinjer.

Långt: minst 12 tecken.

Unikt: Använd olika lösenord för olika tjänster. Skydda din e-post lite extra.

Ovanligt: Sätt ihop fyra slumpvis utvalda ord till en mening men som inte är en fras. Välj något som inte kan knytas till dig personligen. Här ett exemepel: kastrullvägpoolanka.

Byt enbart lösenord om det blivit röjt. Risken är annars att du väljer lösen som är lätt att komma ihåg – och som därmed blir mer osäkra.

Fler tips och råd hittar du på www.internetkunskap.se.

Handböcker som guidar i den digitala världen

Malin Perlhedens böcker Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen och Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet erbjuder handfast vägledning till den digitala världen. Upplägget är genomtänkt med sammanhang, exempel och övningar.

På ett enkelt och tydligt sätt visar vi steg för steg hur du blir uppkopplad på ett lätt och säkert sätt. Vi följer med dig hela vägen, från det att du skaffar och väljer en enhet att surfa på till hur du använder den. Senare får du bland annat lära dig att att hitta roliga spel, och spelkamrater, koppla upp sig mot streaming-tjänster som Netflix och Spotify, beställa matkassar och bli en fena på att ta snygga bilder med telefonen.’

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop) (länk till Aller media shop)

Foto: TT

LÄS MER:

Coronakrisen: Stockholms sjukvård ber om akut hjälp – här kan du bidra!

Allt du behöver veta om cancer och corona – både som sjuk och anhörig

Hjärtsjuk? Det här behöver du veta om corona och covid-19

Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Utvald läsning