MåBra reder ut: Är coronaviruset luftburet?

ambulanspersonal under corona

Det har länge varit fastslaget att coronaviruset överförs genom så kallad droppsmitta. Det betyder att smittämnen överförs till slemhinnan i ögon, näsa eller mun via droppar, från hosta, nysningar eller kräkningar. Dropparna når som längst en armlängds avstånd innan de faller till golvet, uppger Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Men teorin har ifrågasatts. I tidskriften Nature varnade nyligen flera forskare för att smittan kan vara luftburen, rapporterar SVT.

“För de forskare som jobbar med detta finns det ingen tvekan att viruset sprids i luften” säger professorn och aerosolforskaren Lidia Morawska vid Queensland University of Technology till Nature.

Är coronaviruset luftburet?

Det som har hänt är att amerikanska forskare har kunnat visa att viruset kan överleva i små luftpartiklar som kallas aerosoler och överföra smitta i minst tre timmar. Detta gjordes dock bara i laboratorieskapad miljö.

På en presskonferens den 3 april uppgav även WHO att det finns en viss möjlighet att coronaviruset kan vara luftburet.

WHO:s uttalande ledde till stor förvirring – och kommenterades av Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

– Det är en semantisk fråga, vad man kallar luftburet och inte, säger hon till TT.

Vad är aerosolsmitta?

Vid typisk luftburen smitta, till exempel mässling eller vattkoppor, finns viruset på huden och kan virvla upp i luften. Karin Tegmark Wisell beskriver det, enligt TT, som väldigt små dammpartiklar, som kan smitta från långt håll.

Coronaviruset smittar i stället genom droppsmitta, vilket sker vid nära kontakt, när droppar överförs via till exempel hostningar och nysningar.

Sedan finns det en annan typ av droppsmitta, som följer med luftströmmar något längre. Detta kallas för aerosolsmitta.

– Vissa droppar är mindre och stannar längre kvar i luften, och kan då inandas, säger hon.

Aerosolsmitta uppstår främst inom hälso- och sjukvården, till exempel när patienter är intuberade. Där måste man alltså beakta risken för aerosolsmitta.

Det finns däremot inget som tyder på att detta skulle vara av betydelse när det kommer till smitta av coronaviruset bland allmänheten, menar Tegmark Wisell.

Hon slår alltså fast att coronaviruset fortsatt är en droppsmitta, som inte är luftburen.

Foto: TT

LÄS MER:

Därför får vi så olika symtom när vi smittas av coronaviruset

Folkhälsomyndigheten: Munskydd kan hjälpa mot coronaviruset

Läkare om corona: Milda symtom kan snabbt bli allvarliga

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Utvald läsning