Smittar coronavirus via lösviktsgodis? Så här säger Livsmedelsverket

Kan jag få corona av lösviktsgodis?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:15

Efter reklamen: 10 av världens mest otippade smaker på godis, glass & snacks

(1:15)

Texten uppdaterades 1/4 2021.

Påsken är här och svenskarnas största godishögtid i och med det. I vanliga fall sätter vi i oss cirka 13 400 ton godis under påskveckan, och konsumtionen ökar i runda slängar med 500 procent.

I rådande coronatider kan utfallet kanske bli annorlunda, dels är det många som undviker butiker och festligheterna där vi vanligtvis delar ut välfyllda påskägg.

Dessutom såg vi ifjol att försäljningen av lösviktsgodis sjönk dramatiskt i takt med coronapandemins framfart. Cloettas försäljning av lösviktsgodis minskade exempelvis med 58,5 procent andra kvartalet, uppger SVT.

Kan jag bli smittad av coronaviruset via lösviktsgodis?

Och hur säkert är det att plocka lösviktsgodis med tanke på smittorisken?

Så här skriver Livsmedelsverket:

”Det finns i dag inget som tyder på att man blir sjuk om man äter vare sig lösgodis eller andra livsmedel som det finns coronavirus på. Det har inte rapporterats att någon har smittats med det nya coronaviruset på det sättet. Coronavirus smittar främst via mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna – inte via magtarmkanalen. Risken för att bli smittad med coronavirus när man tar på eller äter lösgodis bedöms vara mycket liten.”

– Vad vi vet idag så finns det inget som tyder på att man kan bli sjuk av att ha ätit livsmedel med virus på. Det är på andra sätt man främst blir sjuk, säger Christina Lantz som är mikrobiolog på Livsmedelsverket till SVT.

Hon lägger dock till att det är mycket kring coronavirusets spridning som ännu inte är känt. Även om vi inte kan utesluta att indirekt kontaktsmitta är en risk så vet vi i nuläget att den stora smittovägen i just denna pandemi är kopplad till nära kontakt mellan människor.

Livsmedelsverket menar att om lösgodis eller godisskopor ”ska kunna överföra coronavirus måste först en sjuk person hosta eller nysa på godiset och en frisk person därefter ta på det och på så vis få virus på händerna”. För att sedan riskera smitta krävs det att personen tar sig i ansiktet.

– För varje gång vi rör vid viruset så sker det en utspädningseffekt. Det gör att risken blir smittad blir mycket mindre, säger Christina Lantz till SVT.

Läs mer om Livsmedelsverkets rekommendationer kring coronaviruset här.

LÄS MER:

Munskydd mot coronavirus – därför gör alla länder så olika

Coronaviruset: Här är de nya behandlingarna som ger hopp

Nya uppgifter: 4 av 5 coronasmittade har INTE symtom

Senaste nytt om coronaviruset i Sverige och globalt:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs senaste nytt om coronaviruset här

Redaktionens tips
Dela på: