Corona-experter: Riskabelt att åka till Thailand nu

Kvinna står på flygplats ochtittar ut på ett plan som lyfter

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Ännu har vi bara sett början på spridningen av coronaviruset. Troligen kommer epidemin att kulminera först i sommar eller i höst, menar experter. Man vet inte heller exakt hur – och när – viruset sprids människor emellan än. Det är till exempel inte klarlagt om man faktiskt kan bli smittad av en person med coronavirus som ännu inte fått några symtom. Experter misstänker att en person som bär coronavirus utan att ha symtom kan smitta andra redan dagarna innan sjukdomen bryter ut. Det gör att man inte kan förutsäga hur stor spridningen kommer att bli – eller hur hårt olika länder kommer att drabbas.

Länderna det är riskabelt att åka till

Många menar dock att det är troligt att Kina och andra delar av sydostasien kommer att få flest drabbade. Och att antalet insjuknade kan öka snabbt. Därför innebär det också vissa risker med att ge sig ut och resa just nu, till exempel till svenskfavoriten Thailand, men även Kambodja, Laos och Vietnam.

– Just nu finns bara några enstaka fall i Thailand. Men situationen utvecklas ju väldigt snabbt. Ett, tu, tre så kanske vi har flera hundra fall i Thailand och då blir det plötsligt besvärligt, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar till SVT:s Agenda.

En annan som är tveksam till att sätta sig på ett flygplan till Thailand är smittskyddsexperten och WHO-rådgivaren Johan Giesecke:

– Jag kan varken svara ja eller nej på frågan om jag skulle flyga till Thailand just nu, säger han.

Problemet är inte bara att man kan smittas på flygplatsen eller flygplanet eftersom smitta sprids lättare där. När man väl är på plats i Thailand är det inte säkert att man får tillgång till vård, om man blir sjuk. Pressen på vården kan komma att bli hårdare där eftersom man inte har samma goda beredskap som i Sverige.

– Sedan ska man ju ta sig hem också, säger Johan Giesecke.

En av riskerna med en eventuell epidemi i Thailand är nämligen att flyg kan ställas in.  Det är inte heller självklart att man får flyga hem, om man blir smittad av coronaviruset.

 

Så skyddar du dig mot coronavirus på resan!

  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten och/eller handsprit.
  • Undvik personer med förkylningssymtom så gott det går.
  • Undvik marknadsplatser där det finns levande djur.
  • Undvik att äta råa eller dåligt tillagade animaliska produkter.
  • Drick inte opastöriserad mjölk.
  • Om du lagar mat, se till att hålla isär råa animaliska produkter från till exempel grönsaker. Använd olika skärbrädor och låt inte rå mat komma i kontakt med tillagad mat.

 

Foto: TT

Källa: WHO

 

Läs mer:

Coronaviruset: Allt du behöver veta

Första fallet av Corona i Sverige

 

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad är status på smittspridningen, varför är viruset farligare för män än kvinnor och vad är skillnaden mellan vanlig influensa och corona? Här har vi samlat alla artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

 

 

Redaktionens tips
Dela på: