FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Gravida Cissi Wallin: "Vi som bär barn ska mest stå ut"

07 feb, 2018 
Cissi Wallin är gravid, men hittills har graviditeten varit tuff på grund av hyperemesis gravidarum, så kallat extremt gravidillamående. "Jag har spytt i papperskorgar på stan, spytt i vasken hemma för att jag inte hunnit till toan... Har velat krypa ur min egen kropp", skriver hon på Instagram.
Annons

I veckan berättade krönikören Cissi Wallin att hon är gravid med sitt andra barn, och hon lät sonen Helmer, 3, kläcka nyheten i en video på Instagram.

Men den första tiden som gravid har inte varit lätt. Wallin har nämligen drabbats av hyperemesis gravidarum, så kallat extremt gravidillamående. I ett inlägg på Instagram skriver hon hur det hela slog till på nyårsafton och att hon sedan dess har kämpat med åkomman som det inte finns något bot på.

Läs mer: Jessica Almenäs om mammakritiken: ”Tänker inte be om ursäkt”

”Så vad gör man då? Ptja, eftersom detta är en av alla så kallade kvinnoåkommor (precis som tex endometrios och foglossning) så forskas det inte särskilt mycket på det. Läkare jag snackade med som också haft extremt gravidillamående sa trött att ‘det finns ingen prestige i att forska på detta’. Och att vi som bär barn mest ska stå ut med diverse som drabbar oss på köpet.”

Annons

På mödravårdscentralen fick hon rådet att börja dagen med lite salta kex för att stävja illamåendet. Men det har inte varit aktuellt för Cissi Wallin.

Läs mer: Blödning som gravid behöver inte vara missfall – det här kan ligga bakom

”Inga salta kex i världen hjälper när illamåendet intar kroppen likt den värsta bakfylla och sjösjuka (i ett) du nånsin kan tänka dig. När du blir yr så det snurrar i hela kroppen av att scrolla lite på mobilen. När du kräks upp din frukost innan du ens ätit klart den. Jag har spytt i papperskorgar på stan, spytt i vasken hemma för att jag inte hunnit till toan. Spytt i hink bredvid sängen, i bilen, på tåget, i duschen… Har velat krypa ur min egen kropp.”

Och hon avslutar med en uppmaning till läkare och forskare om att ta sig an dessa åkommor som det allt för sällan forskas på.

Läs mer: Gravidhjärna är verkligt – så här påverkar den dig

”Fan heller att vi bara ska finna oss i alla dessa så kallade kvinnoåkommor och lära oss härda, ännu bättre än vi redan gör. Snälla läkare och forskare – bli ännu bättre på att kavla upp ärmarna tillsammans för att knäcka dessa koder. Vi är många som kan bjuda på er finlunch som tack för besväret. ”

Läs också: Sanna Lundell: ”Vet hur det känns att krascha”

Annons