SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Goda nyheter: Studie visar att choklad är bra för hjärtat

11 aug, 2020 
ask med choklad
Choklad är inte bara gott – det kan minska risken för hjärtsjukdom också.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ta hand om dig och öka ditt välbefinnandeBrand logo
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande

Visst är det gott med en bit choklad då och då. Nu visar det sig dessutom att det kan vara bra för hälsan – i lagom mängd i alla fall.

En ny sammanställning av flera studier visar att den som äter choklad en gång i veckan är mindre benägen att drabbas av kranskärlssjukdom (hjärtinfarkt eller kärlkramp) än den som äter mindre än så. Forskarna bakom sammanställningen menar att choklad innehåller flera ämnen som kan gynna hjärtat – men att man också måste ta hänsyn till det höga socker- och kaloriinnehållet i godsakerna.

Därför är flavonoider hälsosamt

Choklad, framför allt mörk choklad, är rik på flavonoider – ett ämne som är kopplat till en rad hälsofördelar. Bland annat sägs det kunna förbättra blodtillförseln till hjärtat och minska risken för blodproppar. Chokladen innehåller också ämnen som kan minska inflammationer i kroppen och öka det goda kolesterolet, skriver forskarna.

Annons

Den nya sammanställningen, som publicerades i European Journal of Prevensive Cardiology, inkluderar sex studier gjorda på mer än 336 000 personer, de flesta från USA men även 69 000 svenskar. Man följde deltagarnas hälsa i drygt 9 år.

Forskarna drar slutsatsen att chokladen kan minska risken att drabbas av kranskärlssjukdom, men att det gäller att välja sorter med högre kakaohalt och mindre socker.

Studer visar att choklad gör oss lyckliga

Choklad kan även påverka oss mentalt, har en tidigare studie fastslagit. I den såg man att mörk choklad kan sänka risken att drabbas av depression med upp till 70 procent. Helst ska det vara mörk choklad, gärna med så hög kakaohalt som möjligt, men alla typer av choklad ger positiva effekter på lyckonivåerna. De antidepressiva effekterna kommer från chokladens flavonoider och från ämnet fenetylamin.

Foto: TT

Låt self care ta plats i din vardag med MåBra:s nya kampanj! All information om den hittar du här.

Annons