Korta utbildningar som ger hög lön

Ung kvinna sitter framför laptop

I slutet av augusti drar landets högskolor igång höstens kurser och utbildningar. Kanske väcks även din dröm att byta bana? Varför inte satsa på en kort utbildning som dessutom har goda förutsättningar till arbete och en riktigt bra lön?

VIDEO: Se 7 korta utbildningar som ger hög lön
1:04

Efter reklamen: VIDEO: Se 7 korta utbildningar som ger hög lön

(1:04)

Slå på ljud

Välbetalda jobb med kort utbildning

Flera av utbildningarna går dessutom att genomföra på distans och på halvfart, för den som ännu inte är redo att släppa taget om nuvarande sysselsättning. Låter det för bra för att vara sant? Här listar vi 8 utbildningar på max två år.

1. Anläggningsingenjör

Byggbranschen välkomnar kvinnliga sökande, gärna med goda ledaregenskaper och erfarenheter från andra branscher. Här finns jobb som byggproduktionsledare, byggnadsingenjör och platschef.

Utbildning: 24 månader

Medellön: Från 40 000 kronor.

Kvinna på byggarbetsplats

Byggindustrin behöver allt från projektledare till ingenjörer och efterfrågar fler kvinnor i branschen. Click to add image caption

2. Arborist

Lämna skrivbordet och datorn för gott och häng med träd och buskar istället. Efter utbildningen kan du jobba som trädgårdsvårdare, arborist, parkförvaltare, kyrkogårdsförman eller skogsvaktare.

Utbildning: 18 månader

Medellön: 30 000 kronor.

3. Lokförare eller tunnelbaneförare

Efter bara sex månader kan du få ratta ett tåg genom Sverige. Förutom att utbildningen är förhållandevis kort så är du mer eller mindre garanterad jobb direkt efter examen.

Utbildning: Från sex månader.

Medellön: 36 000 kronor

8 utbildningar du kan få betalt för att plugga – så gör du

4. Programmerare eller systemutvecklare

Idag efterfrågas specialistkompetens inom dataanalys, datahantering, AI, programmering, tekniska system men även förståelse för marknadsförings- och försäljningsprocessen. Att välja en utbildning som programmerare kommer garanterat ge avkastning.

Utbildning: Från 18 månader till två år.

Medellön: beroende på erfarenhet kan en programmerare tjäna från 35 000 upp till 60 000 kronor

5. Redovisningsekonom

Bra på siffror? Som redovisningsekonom tjänar du inledningsvis omkring 35 000 i månaden, men lönen kan öka avsevärt med vid högre svårighetsnivå och ökad erfarenhet.

Utbildning: 18 månader

Lön: Från 35 000 kronor

6. Lärare (för dig som redan har en högskoleutbildning)

Om du är utbildad ekonom, socionom eller har en examen i historia kan du relativt enkelt sadla om till ämneslärare. Idag finns utbildningen Kompletterande pedagogisk utbildning som gör dig till behörig lärare på tre terminer.

Utbildning: 18 månader beroende på utbildningstakt

Lön: Medellön 39 000

kvinna undervisar i matematik

För dig som har en högskoleutbildning och en karriär som till exempel ekonom bakom dig, kan du komplettera din tidigare utbildning och bli behörig lärare på 18 månader.

7. Kustbevakare

För dig som gillar frihetskänslan ute till havs är kustbevakare ett jobb med många fördelar. Dels får du lön under själva utbildningen – som för övrigt varar i två terminer – och dels är du garanterad anställning efter utbildningen.

Utbildning: 12 månader

Lön: ca 26 000 - 28 000 för en färdigutbildad kustbevakare

8. Projektledare inom IT

Många som jobbat inom IT eller mediasektorn väljer att utbilda sig till projektledare. Utbildningen tar ett och ett halvt år, beroende på utbildningstakt och sedan kan du se fram emot ett riktigt välbetald jobb, särskilt om du blir anställd av ett stort företag.

Utbildning: 12 till 18 månader

Lön: 45 000 och uppåt

Foto: TT

Källa: Amelia, Kollega, Veckans affärer, Stockholms universitet, Unionen

SE OCKSÅ: 5 impopulära yrken - trots höga löner
1:31

Efter reklamen: SE OCKSÅ: 5 impopulära yrken - trots höga löner

(1:31)

Slå på ljud

Utvald läsning