HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Bröstmjölk kan lösa problemet med antibiotikaresistens

06 nov, 2018 
Komponenter i bröstmjölk har visat sig effektiva för antibiotikaresistens.
Antibiotikaresistens blir ett allt större problem. Idag räknar man med att cirka 33 000 personer i Europa dör som en följd av den. Nu kan svenska forskare ha hittat ett sätt att göra bakterier känsliga för antibiotika igen – med bröstmjölk.
Annons

Att amning skyddar mot infektioner hos barn är väl känt. Alltså måste det finnas någonting i mjölken som har en antibakteriell effekt. Frågan är bara vad. Forskare i Lund tror att det är en speciell cocktail av proteiner och fetter, HAMLET, som finns i bröstmjölken.

HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made LEthal to Tumor cells) har visat sig fungera som en känsliggörare – när man tillsätter den till bakterier så häver den resistensen. Bakterierna blir alltså känsliga för den antibiotika de är resistenta mot igen. Sedan tidigare vet man att HAMLET också kan användas mot cancertumörer. En stor fördel är att ämnet är kroppseget och inte skadligt för kroppen.

Kan leda till behandling mot sepsis

Tack vare upptäckten jobbar man nu med att ta fram en effektivare behandling för nyfödda som drabbas av sepsis, eller blodförgiftning, som det kallades förr. Sepsis är en livshotande bakterieinfektion med hög dödlighet.

Annons

Varje år drabbas 40 000 svenskar och var femte dör. I förlängningen hoppas man också kunna behandla andra typer av bakterieinfektioner där antibiotika inte längre biter.

Vad är antibiotikaresistens?

Antibiotikaresistens kallas det när bakterier utvecklar motståndskraft (resistens) mot antibiotika. Effekten av antibiotikaresistens är i värsta fall att de sjukdomar som bakterierna orsakar inte längre går att bota. Det gäller bland annat vissa typer av lunginflammation, öroninflammation, urinvägsinfektion, infektioner i sår, blodförgiftning och gonorré (så kallad supergonorré).

Antibiotikaresistenta bakterier sprider sig mellan människor – men även mellan människor och djur. Dessutom kan bakterier sprida resistensen mellan varandra.

Vad är sepsis?

Det är ett livshotande tillstånd som beror på att immunförsvaret överreagerar på en infektion i kroppen. Det kan liknas vid att släppa en atombomb i kroppen. Immunförsvaret slår ut de invaderande bakterierna men slår också ut kroppens egna organ.

Källa: SVT   Foto: IBL

 

Läs mer:

Undvik antibiotikaresistens

Så kan du förhindra antibiotikaresistens

Var femte som drabbas dör: Så upptäcker du sepsis

 

Annons