Forskare kan ha hittat ett botemedel mot coronaviruset

Coronavirus: När finns ett vaccin?

Finns det något botemedel mot Corona? Det är frågan många ställer sig just nu. Just nu pågår en febril jakt i forskarvärlden på att hitta ett botemedel och behandling mot sjukdomen covid-19.

De första vaccinen har redan testats – och nu uppger en forskargrupp på Erasmus Medical Center i Rotterdam att de har hittat en antikropp som skulle kunna användas som behandling mot coronaviruset.

Antikroppar som behandling mot Corona

Även om det är lång bit kvar ses detta som ett stort genombrott.

– Det här ser mycket lovande ut. Skitspännande, säger professorn och vaccinforskaren Matti Sällberg på Karolinska institutet, till Aftonbladet.

Så här säger en av forskarna, professor Frank Grosveld, i en första kommentar:

– Vi försöker nu få ett läkemedelsföretag ombord som kan producera antikroppen i stor skala som ett läkemedel. Förutom utvecklingen som medicin vill vi också använda antikroppen för att sätta upp ett diagnostiskt test som alla kan göra hemifrån, så att människor lätt kan ta reda på om de har en infektion eller inte.

Antikroppar kan binda till ett virus och på så vis hindra infektion, alltså neutralisera viruset.

– Fungerar antikroppen så är det en möjlig terapi, en behandling, absolut, säger  Mattias Forsell, docent i immunologi vid Umeå universitet, till Sveriges Radio.

Läkemedel mot Ebola testas mot Corona

Det finns andra tänkbara botemedel mot covid-19. Läkemedlet Remdesivir, som en gång togs fram mot Ebola, är enligt WHO den mest troliga kandidaten att fungera på sjukdomen.

Läkemedelsverket har beviljat beredskapslicens för detta i kampen mot covid-19 i Sverige.

– Grunden för att vi tror att läkemedlet skulle kunna ha effekt mot covid-19 är dels in vitro-studier och dels studier av djurmodeller med ett annat coronavirus, det som ger sjukdomen mers, säger Filip Josephson, läkare och utredare vid Läkemedelsverket, till Läkemedelsvärlden.

Det sker även prövningar med Remdesivir i Kina.

– Dels på svårt sjuka patienter, som är en tiondel ungefär, och också på måttlig sjuka patienter. Vi vet inte så mycket mer än att det här nu startar i Kina. Vi väntar med spänning, säger Anders Blanck, vd för Läkemedelsindustriföreningen, till Sveriges Radio.

Även i Sverige har nu ett fåtal patienter fått läkemedlet.

– De få svenska patienterna som fått tillgång till det här läkemedlet är svårt sjuka och det här är en åtgärd som vi gör för att förbättra deras tillstånd. Det är inte möjligt att efter bara några dagar utvärdera effekten, säger professor Anders Sönnerborg, ordförande i Referensgruppen för antiviral terapi, till Ekot.

Foto: TT

LÄS MER:

Coronaviruset: Här sker den största smittspridningen

Coronaviruset: 4 positiva framsteg i världen just nu

Coronaviruset: 15 frågor vi har om ekonomi just nu

Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Utvald läsning